Rádiójeleket fogtak a Proxima Centauri rendszerből

2020.12.21. · tudomány

Az 1977-es Hűha! jel (Wow! signal) óta először észleltek olyan földönkívüli rádiósugárzást, amely idegen civilizáció létezésére utalhat – adta közre a brit Guardian.

Úgy tűnik, hogy a 980 Mhz tartományban észlelt jel a Földtől 4,2 fényévre fekvő Proxima Centauri csillag rendszeréből érkezett. A jel a szakértők szerint több szempontból is különös: frekvenciája arra utal, hogy valószínűleg nem emberi űreszköz bocsájtja ki, másrészt a frekvenciaeltolódás alapján egy, a csillag körül keringő bolygó felszínéről származik.

A Proxima Centauri körül a jelenlegi ismeretek szerint legalább két bolygó kering. Az egyik a 2016-ban felfedezett Proxima b nevű kőzetbolygó, a másik pedig a Proxima c nevű gázóriás. A Proxima b ráadásul csillaga lakható zónájában kering.

A Proxima Centauri és Föld-szerű közetbolygója háttérben a kettős csillagrendszert alkotó Alpha Centaurival
photo_camera A Proxima Centauri és Föld-szerű közetbolygója háttérben a kettős csillagrendszert alkotó Alpha Centaurival Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

A brit lapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint a felfedezésre a Juri Milner orosz-izraeli milliárdos által 2015-ben indított Breakthrough Listen (BL) projektben dolgozók jutottak az ausztráliai Parkes Obszervatórium tavaly áprilisi és májusi adatainak alapján. A 2025-ig finanszírozott program célja, hogy nem természetes rádiójelekre bukkanjon a legközelebbi rendszereket vizsgálva.

Lewis Dartnell, a Westminsteri Egyetem asztrobiológusa a Guardiannek elmondta, hogy a Proxima b ugyan valóban a lakhatósági zónában kering csillaga körül, de mivel kötött tengelyforgású, azért vajmi kevés az esély arra, hogy felszínén olyan stabil éghajlat alakult volna ki, amely lehetővé tette volna a magasabb szervezettségű élet létrejöttét. Így annak tisztázása még várat magára, hogy az egyébként csak a BL projekt kutatói által észlelt jel forrása természetes vagy mesterséges eredetű-e.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás