Világszerte utazási korlátozásokat vezetnek be az Angliában feltűnt új vírusvariáns terjedése miatt

2020.12.21. · tudomány

Az új koronavírus-variáns terjedése miatt Kanada, Németország, Franciaország és Olaszország nem fogadja az Egyesült Királyságból induló repülőjáratokat, nem járnak a vonatok a Csatorna-alagúton keresztül és a közúti forgalmat kiszolgáló kompterminálokat is lezárták Doverben, de Belgium és Hollandia sem fogadja a szigetországból érkező vonatokat – közölte hétfőn a BBC.

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset.

A friss adatok szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A brit egészségügyi hatóságok szerint az új változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is nagyobb, mint a korábban ismert variánsoké, ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy másképp reagálna a már meglévő vakcinákra. Az új variánst már Dániában, Hollandiában és Olaszországban is kimutatták.

Negyedik fokozat

A BBC szerint a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást az új koronavírus-változat terjedésének mértékéről. Szombaton Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében ezután az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert egy még szigorúbb, negyedik fokozattal egészítették ki.

Pályaudvari rendőrjárőr Londonban december 20-án
photo_camera Pályaudvari rendőrjárőr Londonban december 20-án Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency via AFP

Ahol ezt a járványkészültségi szintet bevezették, lehetőleg otthonról kell dolgozniuk a lakóknak, csak orvosi ellátás, vásárlás, iskolába járás miatt hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható. Az itt élők csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint a fodrászatok és a szépségszalonok is. A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Európa zár

Olaszország január 6-ig blokkolja az Egyesült Királyságból induló összes járatot, Törökország pedig ideiglenesen megtiltotta az összes járatot az Egyesült Királyságból, csakúgy, mint Svájc, Ausztria és Bulgária, ahol a tilalom január 31-ig tart.

A hollandok tiltása január 1-ig marad érvényben, a belgák viszont egyelőre hétfő éjfélig korlátozzák a beutazást, de Alexander De Croo belga miniszterelnök a VRT televíziós csatornának azt mondta, hogy később újra tárgyalják, lesz-e szükség további intézkedésekre. Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára függesztette fel a Nagy-Britanniából érkező érkező emberek utazását, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is. A német Közlekedési Minisztérium azt jelentett be, hogy vasárnap éjféltől december 31-ig a Nagy-Britanniából érkező utasszállító repülőgépek nem szállhatnak le Németországban.

A BBC értesülései szerint az Európai Tanács kormányzati képviselői hétfőn délelőtt üléseznek az összehangolt intézkedések ügyében.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás