Új vírusvariánst találtak Angliában, Londonban ismét a lehető legszigorúbb intézkedéseket léptetik életbe

2020.12.14. · koronavírus

Anglia délkeleti részén a koronavírus új változatát azonosították, amiről gyanítható, hogy a közelmúltban hozzájárult a megbetegedések számának növekedéséhez, tájékoztatta hétfőn a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock az ENSZ egészségügyi világszervezetét, a WHO-t és a brit parlamentet.

„Több mint ezer esetben azonosítottuk az új variánst, elsősorban Anglia déli részén, csaknem 60 helyi önkormányzat területén, és a számok gyorsan nőnek" – mondta Hancock hétfői parlamenti beszédében, hozzátéve, hogy „meredek, exponenciális növekedést” tapasztaltak az esetszámokban szerte Londonban, illetve Kent, Essex és Hertfordshire bizonyos részein. „A kezdeti elemzések azt mutatják, hogy ez a variáns gyorsabban terjed, mint az eddig ismertek" – mondta Hancock.

A bejelentés éppen akkor jött, amikor Angliában megszüntették vagy lazították volna a járvány miatt bevezetett korlátozásokat, amelyeket december 16-tól, szerdától újra a legszigorúbb, hármas szintre állítanak, vagyis tilos lesz a gyülekezés zárt helyen és szabadtéren is, és újra bezár számos intézmény és üzlet Londonban, illetve Essex és Hertfordshire egyes részein.

Hancock elmondta: gyors és határozott intézkedésekre van szükség, bár azt is hozzátette, egyelőre semmi nem utal arra, hogy az új variáns nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegséget, mint az eddig ismert. Annak a valószínűsége pedig az egészségügyi miniszter szerint igen csekély, hogy az új variáns ne reagálna a vakcinára, amelynek beadását épp a múlt héten kezdték meg Nagy-Britanniában.

A WHO hétfőn kiadott közleményében bejelentette: a szervezet tud a Nagy-Britanniában észlelt új vírusváltozatról, ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy ez másképp viselkedik, mint a létezők. „A hatóságok vizsgálják [a variáns] jelentőségét. Számos változatot láttunk, ez a vírus idővel átalakul és változik” – áll a szervezet közleményében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás