Történelmi pillanat: az Egyesült Királyságban elkezdték beadni az első koronavírus-vakcinákat

2020.12.08. · tudomány

Ezekre a képekre még sokáig emlékezni fogunk: az Egyesült Királyságban 2020. december 8-án, a koronavírus-járvány kitörése után bő egy évvel elkezdték beadni az első vakcinákat. Elsőként a nyolcvan éven felülieket és az egészségügyi dolgozók egy részét oltják be a Pfizer/BioNTech mRNS-alapú, azaz részben a vírus genetikai kódját tartalmazó vakcinájával, amelyet a múlt héten engedélyeztek a brit hatóságok.

Az Egyesült Királyságban első körben 800 ezer vakcinát adnak be az elkövetkező néhány héten. December végéig négymillió embert terveznek beoltani, de az oltás nem kötelező. Az ország összesen 40 millió dózisra elegendő oltóanyagot rendelt. Mivel minden oltásból kettőt kell beadni, ez a mennyiség húszmillió brit állampolgár beoltásához elég, az ország teljes lakossága 67 millió fő.

Az észak-írországi Margaret Keenan, aki kora reggel elsőként kapta meg az oltást a Coventry-i Egyetemi Kórházban, a jövő héten lesz 91 éves, és mint mondta, ez „a legjobb korai születésnapi ajándék". Keenan kifejezett privilégiumnak érzi, hogy az első lehet, akit beoltanak, mert így felcsillan a remény, hogy 2021-ben végre együtt lehessen a családjával és a barátaival – az után, hogy a 2020-as évet nagyrészt magányosan töltötte.

photo_camera Fotó: JACOB KING/AFP

Az első beoltottak között volt még az alábbi képen látható 81 éves William 'Bill' Shakespeare is.

photo_camera Fotó: JACOB KING/AFP

Az Egyesült Királyság a múlt héten engedélyezte, hogy vészhelyzetben beadathassák a koronavírus-járvány megfékezésére fejlesztett Pfizer–BioNTech-vakcinákat. Az amerikai-német együttműködésben készült oltóanyag hatásossága a klinikai vizsgálatok előzetes eredményei szerint több mint 90 százalékos.

photo_camera Margaret Keenan tapsot is kapott. Fotó: JACOB KING/AFP

Az oltóanyag szállításához katonai repülőgépeket használ a brit kormány, mivel így elkerülhető a Brexit miatt fellépő torlódás a kikötőkben. A vakcina először kórházakban lesz elérhető, a további készleteket csak ezután juttatják el orvosi klinikákra. Az oltóanyag Belgiumból érkezik, ahol több telephelyen tárolják, ellenőrzött körülmények között; itt végzik el a szükséges minőségellenőrzést is. Az oltóanyagot tartalmazó dobozokat a dél-londoni Croydon Egyetemi Kórházba szállították, ahol speciális hűtőkamrákban tárolják őket.

photo_camera Margaret Kennan túlesett rajta Fotó: JACOB KING/AFP

A klinikai vizsgálatok során 43 ezer fős mintán vizsgálták a vakcina hatásait, ezek szerint az összes alany körében 95 százalékos a hatásossága, a 65 év feletti páciensek körében pedig hasonlóan jó, 94 százalékos hatásosságot mértek. A hírvivő RNS-alapú vakcinát két dózisban kell beadni, a két oltás között három hétnek kell eltelnie, az eredményeket a második adag után egy héttel végzett vizsgálatok alapján tették közzé november közepén.

photo_camera A 81 éves Lyn Wheelert már egy londoni kórházban oltották be, a vakcina beadását Boris Johnson miniszterelnök személyesen ellenőrizte. Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

A fejleményekről Matt Hancock egészségügyi miniszter és Boris Johnson miniszterelnök is meghatottan nyilatkozott: Hancock szerint még hosszú út áll előttük, de a mai nap már a kiút elejét jelenti, míg a miniszterelnök, aki Londonban a 81 éves Lyn Wheeler beoltását követte, azt mondta, megindító volt hallani, hogy Wheeler nemcsak a saját érdekében, hanem az ország kedvéért is vállalkozott a vakcina beadatására.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás