Egy dél-afrikai koronavírus variáns is megjelent az Egyesült Királyságban

2020.12.24. · tudomány

Dél-Afrikából származó, a hagyományos koronavírusnál hatékonyabban fertőző vírus variánst mutattak ki az Egyesült Királyságban, egyelőre még csak két ilyen esetet regisztráltak – számolt be róla a Guardian.

Az 501Y.V2 néven bejegyzett változat hasonló jegyeket mutat, mint a pár nappal korábban Dél-Kelet Angliában azonosított B.1.1.7 variáns. A jelenleg még csak pre-print formában publikált vizsgálatok szerint a két mutáció hasonló jegyeket mutat, de egymástól külön fejlődtek ki. Mindkét variáns hatékonyabban és gyorsabban fertőz, mint a SARS-CoV-2 vírus eddig ismert mutációi, ugyanakkor a már engedélyezett, illetve kísérleti fázisban lévő vakcinákra egyik sem reagál másképpen, ahogyan a terápiákra sem.

Miután az első dél-afrikai hullám júliusban és augusztusban tetőzött, az új esetek napi összesített száma drasztikusan csökkent, az új fertőzések száma azonban december elején meredeken emelkedni kezdett, és a hét elején elérte a 11 ezret. A dél-afrikai kutatók szerint a legtöbb eset a 15-25 éves fiatalok körében fordul elő, de az még nem világos, hogy ez az új változat vagy a fiatalok viselkedésének következménye-e. Egyes egészségügyi szakemberek úgy vélik a dél-afrikai tanév végét ünneplő tömeges bulik is felgyorsíthatták a terjedést. Dél-Afrikában egyébként 940 ezren fertőződtek meg a járvány tavaszi kitörése óta és 25 ezren hunytak el a vírus kiváltotta COVID-19 betegségben és szövődményeiben.

De az Egyesült Királyságban nem a dél-afrikai variáns megjelenése miatt vezet be újabb szigorításokat a kormány. Az elmúlt egy hétben ugyanis 61 százalékkal nőtt a fertőzöttek aránya, és az őszi csúcsot is túllépte a kórházban ápoltak száma. December 23-án 39 237 fertőzöttet regisztráltak, 2004 beteg került kórházba és 744-en haltak meg azok közül, akiknél az elmúlt 28 napban diagnosztizálták a vírust. A járvány kezdete óta már 2,15 millió beteget regisztráltak, és csaknem 80 ezren vesztették életüket az Egyesült Királyságban. Jelenleg több mint 20 ezer fertőzöttet ápolnak a kórházakban, akik közül 1529-en vannak lélegeztetőgépen.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás