Illatos online boltok, szagok küldése cseten – 2021 a digitális szaglás éve lehet

2020.12.30. · TECH

A szaglószervi információk képesek a környezetünk egyedi leírására, az emberek mégsem tudják ezt a képességet olyan szinten hasznosítani, mint az állatok vagy a növények. Jövőre azonban ezen a területen is változást láthatunk majd: „A szagalapú kommunikáció már régóta vita tárgyát képezi, de 2021-ben már a szaglószervi jelek kódolásának, rögzítésének és közvetítésének kifinomult módszereivel találkozhatunk” – írja a Wiredben Natalia Kucirkova, a brit Open University és a norvég Stavangeri Egyetem kutatója.

A szöveges és a hangalapú keresések mellett várhatóan lehetővé válik szaglószervi adatokon keresztül információhoz jutni, és azokat az értékesítés, a marketing és az oktatás területén is felhasználják majd. Más cégek mellett a kaliforniai Aromyx és a valenciai Olorama Technology is olyan digitális szaglóreceptorok és szagszimulátorok fejlesztésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik az említett funkciók alkalmazását az orvostudomány eszközeitől a mindennapi használati tárgyakig – például az illatok küldésére alkalmas okostelefonokig.

link Forrás

Milyen szaga van az M betűnek?

A szaglásalapú módszerek a tananyag részét is képezhetik, mivel az emlékek előhívásán keresztül segíthetik a tanulási folyamatokat. Kutatások szerint az egyes betűkhöz rendelt, lekaparható illatkártyák például az olvasás megtanulásában lehetnek a kisebbek segítségére, de az illatos könyvekkel a történetben is jobban elmélyedhetnek a diákok.

Az illat- és érzelemfeldolgozáshoz kötött agyi struktúrákat (mint az amigdala, a hippokampusz vagy az insula) már egy ideje felfedezték, de az orvostudomány egyelőre nem igazán foglalkozott a szaglás és a hangulatingadozással járó betegségek kapcsolatával. Jövőre azonban elkezdődnek az intravénás szaglástesztek, amelyek egy Japánban már alkalmazott módszerre épülnek: olyan anyagot (alinamin) fecskendeznek be, amelyek egy fokhagymaszerű szag érzékelését váltják ki az alanyból, így a szubjektív szaglás vizsgálatával igyekeznek észlelni és megelőzni a szaglószervi problémákat, amelyek akár mentális betegségekhez is vezethetnek.

A világjárvány alatt megnövekedett ferőtlenítőszer-használat, valamint a covidos betegek által tapasztalt szag- és ízérzékelési változások következtében valószínűleg globális mértékben csökken a természetes szaglás átlagos érzékenysége, így nő a viselkedési és mentális zavarok kialakulásának kockázata. A gyógyszercégek ezért várhatóan nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az olyan illatterápiákra, mint a depresszió és a szorongás csökkentésére ma is használt citrusos illatanyagok ajánlása.

A virtuális boltok illata

Mivel az online vásárlásra is egyre nagyobb szerep hárul a kereskedelemben, egyes üzletek a virtuális valóság alkalmazásával tehetik személyesebbé a vásárlói élményt, és ezt a virtuális boltbejárás lehetősége mellett az egyes részlegekre jellemző illatok digitális átadásával is kiegészíthetik.

link Forrás

A természetes illatszerek egy része azonban eltűnőben van, így problémát jelenthet az olyan illóolajokért felelős növények pótlása, mint a szintetikusan nem előállítható jázmin vagy szantálfa – de a rózsa és a levendula természetes illatának védelme érdekében is új szabályozásra lehet szükség a parfümiparban, amelynek környezetvédelmi okokból hamarosan át kell állnia a teljesen mesterséges illatanyagok alkalmazására.

Ha a szagalapú információk közvetítése bejáratottá válik, hamarosan egyre több készülékben kaphat helyet illatkommunikációra alkalmas felületek, így akár a telefonok mai érintőképernyőjét is felválthatják az illatok küldésére és fogadására is alkalmas berendezésekkel ellátott kijelzők.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás