Nagy István agrárminiszter szerint minden agrármérnöknek készségszinten kell ismernie az ökológiai gazdálkodás elveit, bár önálló szakon nem tanítanak ilyen ismereteket

2021.01.22. · tudomány

A működését február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) néven alapítványi formában folytató Szent István Egyetemtől (SZIE) mostanáig nem kaptunk választ az ökológiai gazdálkodási képzés megszűnéséről szóló cikkünkben feltett kérdéseinkre. Nagy István agrárminiszter azonban, ha közvetetten is, de megmagyarázta, hogy ősztől miért csak alig néhány mesterszakos diák tanulhatja a világszerte követett ökológiai gazdálkodási trendeket a magyar agrárfelsőoktatás 13 ezer hallgatóval büszkélkedő fellegvárában.

Január 18-án megjelent cikkünk után két nappal Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője az agrárminiszternek címzett interpellációt nyújtott be a Parlamentben, és rákérdezett, hogy mi az oka ökológiai gazdálkodási mérnökképzés megszüntetésének. Az erről szóló tavaly augusztus 12-én megjelent 393/2020-as számú kormányrendelet 26. pontja szerint az oktatási hivatal az ökológiai gazdálkodási mérnöki mesterképzési szakokat a 2021/2022. tanévtől kezdődően hivatalból törli a nyilvántartásából.

A január 20-i interpellációra még nem érkezett hivatalos reakció, de Nagy István már reagált. Az Ártéri gazdálkodás, tájgazdálkodás Facebook-csoport még aznap posztolta Schmuck parlamenti levelét, amely alá az agrárminiszter pár óra múlva a következőket írta:

„A XXI. században minden agrármérnöknek készségszinten kell ismerni az ökológiai gazdálkodás elveit. Nem megszűnik a képzés hanem minden hallgató szemléletébe be kell épülnie”.

Itt a bejegyzés:

És itt az eredeti poszt:

link Forrás

És hogy érthető legyen, ahogy azt eredeti cikkünkben is írtuk, a SZIE-n és a jogutód MATE-n a környezetgazdálkodási agrármérnök alapszakot már megszüntették, a felsőoktatási törvényben szereplő szakok listájáról is törölték, és az ökológiai mezőgazdaság szakot sem fogják már meghirdetni, felmenő rendszerben kivezetik a képzési palettáról. Magyarán, a legnagyobb magyar agrárfelsőoktatási intézményben hiányzik a képzési listáról az ökológiai szakirány.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás