Új videóformátummal kísérletezik a YouTube

2021.01.29. · TECH

Clipping – így hívják azt a magyarra nehezen lefordítható videós formátumot, aminek a tesztelését nemrég kezdte meg a YouTube. A clipping segítségével rövid, néhány másodperces részleteket vághatunk ki élő közvetítésekből és más videókból. A clipping használata nem bonyolult: csak rákattintunk a clip ikonra, és beállítjuk, hogy mit szeretnénk kivágni a videóból. A szolgáltatás egyelőre csak Androidon és asztali számítógépeken futtatható.

A legfeljebb 5-60 másodperces klipekhez az alkalmazás automatikusan új URL-t társít, így a megosztásuk is gyerekjáték lesz. A YouTube a témával foglalkozó blogbejegyzésben (Testing Clips on YouTube) azt írta, hogy több tartalomszolgáltatóval egyeztetve arra jutottak, hogy a felhasználók fontosnak tartják a rövidebb film- és videórészletek megosztási lehetőségét. Az új szolgáltatás tesztelése már zajlik, de csak néhány kiválasztott alkotó próbálhatta ki.

A YouTube részéről észszerű döntés volt a clipping bevezetése. Az élő videós közvetítésekkel foglalkozó szakértők szinte iparági szabványként kezelik a clippinget: a Twitch- és Mixer-kaliberű konkurensek már rég felismerték a lehetőségeit. A clipping kiragadhatja az izgalmas, figyelemfelkeltő részleteket a hosszabb közvetítésekből, és a kapott linkeket könnyen megoszthatjuk másokkal, vagy éppen a közösségi médiában. A clipping felhasználói szempontból is barátságos megoldás – legalábbis barátságosabb, mint arra kényszeríteni valakit, hogy nézzen végig egy húszperces közvetítést, amiből tíz másodpercnyi műsor a nettó információ.

A YouTube lépése egy újabb jele annak, hogy a videómegosztó egyre nagyobb fantáziát lát az élő közvetítésekben. A kisebb klipek segíthetnek az egyes csatornák növekedésének fellendítésében. Egy jó klip könnyen virális tartalommá válhat, és nagy hatást gyakorolhat az új nézőkre, márpedig azoknak, akik streamelésből élnek, a láthatóság és az új közönség bevonása biztosíthatja a sikert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás