Megkezdték az elhunytak komposztálását Washington államban

2021.02.08. · majom

Decemberben elkezdte az első holttestkomposztálásokat egy seattle-i cég, a Recompose. 2019-ben adtunk hírt arról, hogy Washington államban engedélyezték a halál utáni komposztálást, ez az eljárás ugyanis jóval kevésbé szennyező, mint akár a hagyományos koporsós temetés, akár a hamvasztás.

Az acélból készült komposztálóban töltött egy hónap alatt az emberi holttest megbízhatóan lebomlik. A folyamat végén a gyászolóknak kevesebb mint 1 köbméter biokomposztot adnak át, amivel az elhunytat szimbolikusan visszahelyezhetik a földi élet körforgásába.

A Recompose mögött egy Katrina Spade nevű kanadai aktivista áll, aki már 2011 óta dolgozik a temetkezés környezetbarátabb megoldásain. Évekig tartó kutatás, adománygyűjtés és lobbizás után Spade cége megkezdte a működést, és decemberben komposztálóba kerültek az első holttestek.

A Vice riportja szerint jelenleg tíz elhunyt lebomlása zajlik a különös, méhkaptárra emlékeztető tartályokban. Eredetileg tízszer ekkora kapacitást akartak a Seattle-től délre található Kent városban kialakított központban, de a koronavírus-járvány miatt nem sikerült a tervezett befogadóképességgel elindulni. A cég úgy gondolja ugyanakkor, hogy a természetbarát temetkezés éppen a járvány miatt fontosabb, mint valaha.

photo_camera Fotó: Olson Kundig / Facebook.com/Recompose

A hatszög alapú hasábot formázó fehér acél tartályokban az elhunyt testét faforgács, szalma és lucerna körítésével helyezik el, ahol a bomláshoz megfelelő hőmérsékletet és víztartalmat, valamit optimális szén-, oxigén- és nitrogénszintet biztosítanak. A munka nagy részét baktériumok végzik el, de néhányszor meg is kell forgatni a komposztanyagot egy dagasztógép fejére hasonlító eszközzel. A 30 napos bomlás után kettő-négy hétig hagyják kiszáradni a komposztot, majd a körülbelül 0,74 köbméternyi anyagot átadják a családnak, vagy helyi ökológiai helyreállítási projekteket látnak el vele.

photo_camera A Recompose csapata a tartályfal előtt, balról a harmadik Katrina Spade. Fotó: Sabel Roizen/@belroiz .No sale nor distribution without permission.

A cég állítása szerint minden egyes így eltemetett holttest körülbelül 1 tonnával kevesebb kibocsátott szén-dioxidot jelent a hamvasztáshoz és a koporsós temetéshez képest. A hamvasztás kifejezetten pazarlónak tűnik, hiszen a testnek a tápanyagban dús részeit szó szerint elégetik – mondta Philip Olson, a Virginia Tech technológiai etikával, azon belül a halállal foglalkozó tanára. Eközben a komposztálás az élet fenntartását szolgálja, ami értékelendő a gyorsuló klímaváltozás és a termelékenység által meghatározott kultúra korában.

Olsont a Recompose tartályfala a vertikális kertészkedésre emlékezteti, részben mert „mindkettő abból indul ki, hogy a városi élet a leginkább uralkodó életforma, felfelé akarunk terjeszkedni, nem pedig horizontálisan, és a lehető legkisebb lábnyomot hagyva szeretnénk élni és halni”.

A komposztálás 5500 dollárba kerül személyenként, de további szállítási költségek adódhatnak. A hagyományos temetés az Egyesült Államokban átlagosan 7-12 ezer dollárba kerül (igaz, ebben minden költség benne van), míg a hamvasztásért 6-7 ezer dollár szoktak fizetni.

A Recompose-ban havonta egyelőre tíz elhunyt komposztálását tudják vállalni, de az év végéig 40 tartályra növelik a kapacitást a tervek szerint. Az eljárásra elsősorban a nyugati parti államok nyitottak, a közeljövőben Kaliforniában és Oregonban engedélyezhetik, de Coloradóban is van erre remény.

Spade ötletére más helyi cégek is ráharaptak, a Herland Forest egyelőre egy tartállyal dolgozik, a Return Home pedig áprilisban készül egy nagyobb komposztáló megnyitására. A Recompose egyáltalán nem bánja a versenytársakat, hiszen a Recompose önmagában nem tudja befolyásolni a klímaváltozás végbemenetelét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás