A kihalás szélére sodródott a fűrészhal

Globális kihalás fenyegeti a köznyelvben sövénynyíró halnak is hívott fűrészhalat, az óceánok egyik legveszélyeztetettebb halfajtáját. Noha a fűrészes ráják rendjébe tartozó hal egykor 90 ország tengerparti vizeiben volt őshonos, az egyedszám csökkenése miatt mostanra feleannyi sem maradt belőlük – írja a BBC.

Sonja Fordham, a Shark Advocates International elnöke szerint van rá esély, hogy megmentsék a kihalás szélére sodródott rájafajokat, de figyelmeztetett is: ha nem cselekszünk azonnal, hamarosan kifutunk az időből, és nem lesz mit megmenteni.

A fűrészhalak megfogyatkozásáról a természetes élőhelyeik eltűnése, illetve a halászhálókba keveredett példányok tehetnek. Utóbbi különösen veszélyes a fűrészhalakra, mert a zsákmány észlelésére és megtámadására szolgáló szájfűrészük könnyen elakad a halászhálókban.

„A fűrészhalak sorsán keresztül dokumentáljuk, hogy hogyan pusztulnak ki az első, egykor magas egyedszámú tengeri fajok a túlhalászat miatt.”

– mondta a BBC-nek Nick Dulvy professzor, a kanadai Simon Fraser Egyetem professzora.

Mit ér a pengő sarkantyu / ha nótája keserű bu

Az élőlények veszélyeztetettségét rangsoroló táblázat, az IUCN vörös listája a fűrészes ráják rendjébe tartozó öt fajból hármat súlyosan veszélyeztetettnek tart. A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány szerint

  • 55 ország, köztük Brunei, Dzsibuti, El Salvador, Haiti, Irak, Japán, Kína és Tajvan nyilvánította kihaltnak a fűrészesrájákat;
  • 18 országban legalább egy, 28-ban legalább két fűrészesrája-fajt sorolnak a kihalt fajok közé;
  • 8 országban, jelesül Brazíliában, Kolumbiában, Mexikóban, Srí Lankán, Tanzániában, Panamában és Madagaszkáron sürgős lépésekre van szükség, hogy megmentsék az utolsó példányokat;
  • a ráják mentőcsónakállamként tekinthetnek Ausztráliára és az Egyesült Államokra, mert a part menti vizekben itt nagyobb biztonságban vannak, mint bárhol máshol.

Helen Yan, a Simon Fraser Egyetem munkatársa elképzelhetőnek tartja, hogy visszaállítsák a halállomány korábbi egyedszámának 70 százalékát, de ehhez azonnali cselekvésre van szükség.

„Noha a helyzet súlyos, remélhetőleg ellensúlyozhatjuk a rossz híreket azzal, hogy azonosíthatjuk és tájékoztathatjuk a kiemelt nemzeteket, remélve, hogy megmenthetik a vizeikben található fűrészhalakat.”

– mondta Yan a BBC-nek.

A veszélyeztetett növény- és állatvilág nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény tiltja a fűrészhalak értékesítését a nemzetközi piacokon, de így az állatok véletlen, illetve szándékos elpusztítása így is sajnálatosan gyakori. A fűrészhal fogait és csontjait egyes országokban trófeaként, ételként és gyógyszer-alapanyagként, illetve kakasviadalok sarkantyúiként hasznosítják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás