Hogyan keress másfél milliárd dollárt kutyasétáltatással?

2021.02.12. · TECH

A kutyasétáltatás lehet szórakozás, öröm, napsütés és testmozgás, meg olyan nemszeretem kényszer, amit szívesen elbliccelnénk, ha módunkban állna. Aki szereti a kutyáját, az nyilván nem sajnálja rá az időt, de lássuk be: vannak napok, amikor szakad az eső, holtfáradtak vagyunk, nincs erőnk semmihez, és inkább másra bíznánk Morzsi megsétáltatását.

Ezt a piaci rést vette észre a Rover fejlesztője. A vállalatot Seattle-ben alapították 2011-ben; a cél egy olyan mobilalkalmazás fejlesztése volt, ami Európa- és Amerika-szerte összeköthet kétmillió kutyatulajdonost, egy csomó tenyésztőt és félmillió potenciális kutyasétáltatót. A vállalkozás óriási siker lett: a Rover tiszta nyeresége eddig 300 millió dollár, a piaci értéküket pedig 1,35 milliárd dollárra becsülik.

A cég tőzsdére lépését a True Wind Capital magántőke-befektető cég támogatja. A Quartz cikke szerint azt tervezik, hogy felvásárolják a Rovert, pozícióikban hagyják a régi vezetőket, és extra tőkét biztosítanak a cég működéséhez. A Rover Group néven újjáalakuló vállalat részvényeivel az anyacég a NASDAQ-n fog kereskedni. Az előrejelzések szerint a tőzsdei bevezetés után a vállalat értéke meghaladhatja az 1,6 milliárd dollárt.

Furcsának tűnhet, hogy egy háziállatokkal foglalkozó céget egy különleges célú akvizíciókat végrehajtó vállalat (SPAC) vigyen a tőzsdére, de nem újkeletű a jelenség. A kockázati- és magántőke-befektető vállalatok az utóbbi időben egyre nagyobb fantáziát látnak a kisállatok gondozásban. Nem volt nehéz dolguk; csak rá kellett pillantaniuk a számokra.

Az Egyesült Államokban egyre szívesebben költenek egyre több pénzt háziállatokra, állateledelre, állatgondozásra és állategészségügyi szolgáltatásokra. A házi kedvencek piaca évi 100 milliárd dolláros forgalmat generál, és a szakértők évi 4-5 százalékos növekedéssel számolnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás