Őrületes kutyaorr-azonosítóval rukkolt elő egy kínai cég

2019.07.22. · TECH

Akármennyire szereted is a kutyádat, biztos, hogy kiskorában stabilan meg tudtad különböztetni a testvéreitől? A kínai Megvii nevű technológiai vállalat, amely azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy a kínai állam arcfelismerős megfigyelő rendszerének szállít szoftvermegoldásokat, ezúttal egy állatfelismerő mesterséges intelligenciával rukkolt elő. A cég azt ígéri, hogy az eszköz az orruk alapján képes azonosítani a kutyákat – jelentette az Abacus, az Alibaba birodalomba tartozó South China Morning Post technológiai rovata.

A technológia alapja, hogy a kutyák orrlenyomatuk alapján megkülönböztethetők, éppen úgy, ahogy a rendőrségi rendszerek és a mobiltelefonok az egyedi ujjlenyomat alapján képesek embereket azonosítani. A mostani csipbeültetős módszerhez képest a Megvii megoldása olcsóbb és kevésbé invazív – állítja a cég.

A kennelklubok világszerte regisztrálni szokták az orrlenyomatokat, hogy könnyebben előkerüljenek a lopott vagy elveszett kutyák. Az egyik kevésbé szofisztikált módszer az orrlenyomatvételre, hogy egyszerűen összetintázzák a kutyaorrot, és odanyomják egy papírra 

A Megvii módszerével azonban kihagyható az orrmázolás aktusa, elég, ha a telefon kameráját a kutya orrára irányítják, és a rendszer már regisztrálja is a fő azonosító markereket, amíg össze nem áll a kutya egyedi profilja, ami aztán bekerül egy adatbázisba. Elég egy jó felbontású kép a kutya orráról ahhoz, hogy a rendszer 95 százalékos pontossággal beazonosítsa a kutyát – legalábbis a Megvii szerint.

Nem ez az első mesterségen intelligencián alapuló módszer kutyatartóknak: a Finding Rover nevű app ugyancsak arcfelismerőt mozgósít az eltűnt kutyák beazonosítására. A Utahi Egyetemen kifejlesztett gépi tanulási algoritmus ehhez összegyűjti az eltűnt kutyákról szóló fotókat, majd összeveti a képeket egy talált kutyákat tartalmazó adatbázis képinformációival. Az alkalmazás segítségével már 15 ezer állatot sikerült hazajuttatni.

A Megvii szerint a kutyaorrolvasó arra is alkalmas, hogy a kínai állam nyomon kövesse a szabálytalan kutyatartókat, akik póráz nélkül sétáltatnak, esetleg nem szedik fel az állatuk után az ürüléket. 

A Kínai Kommunista Párt valaha burzsoá csökevénynek minősítette a városi állattartást, de a középosztály erősödésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben visszalopódzott a kínai kultúrába ez a passzió, és ma 91 millió kutyát és macskát tartanak a kínai városokban. Ez persze nem megy konfliktusok nélkül, úgyhogy a helyi önkormányzatok tavaly szigorú szabályokat vezettek be, leginkább az elharapódzott kutyatámadások megelőzésének jegyében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás