13 méter magas jégvulkán nőtt Kazahsztánban

13,7 méter magas jégvulkán alakult ki Kazahsztán délnyugati részén – írja a LiveScience hírportál. Az üreges kúp permetként fröcsköli a levegőbe a talajból feltörő meleg forrásvizet, ami a hideg hatására apró jégkristályokká fagy, és tovább növeli a kúp eredeti méretét.

Természetesen nem valódi vulkánról beszélünk – hiszen nem tör a felszínre sem láva, sem hamu, sem gázok – de a szokatlan természeti jelenség leginkább arra emlékeztet. A kúp egy melegvizű forrás tetején helyezkedik el, és kitörni készülő vulkánként fröcsköli magából a vizet. A megfagyott forrásvíz miatt a kúp mostanra 13,7 méteres magasra nőtt.

link Forrás

Az efféle jégtornyokat a köznyelvben gyakran jégvulkánként (ice volcano) emlegetik. Többnyire nagyobb kiterjedésű vizek, például tavak partjain szoktak megjelenni, nem felszín alatti forró vizű források környékén. A tavaknál képződő jégvulkánok úgy alakulnak ki, hogy a hullámok nyomása megrepeszti a felszíni jeget a part mentén, és a kifröccsenő víz megfagy, amiből kialakul a jégvulkán kúpja.

A jégvulkánok más tájegységeken is kialakulhatnak. Tavaly februárban például a Michigan-tó szélén képződött egy jeges kúp, ahol a szélviszonyok ideálisak voltak a tóparti jég alatti hullámok felkorbácsolásához.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás