Aranyhaj lepte el Hawaiit a Kilauea kitörése miatt

2018.06.20. · tudomány

Hawaiin nem ritka a vulkánkitörés: a Kilauea, a legrégebb óta aktív tűzhányó 1983 óta záporozza az olvadt kőzetet és a hamut, miközben olykor szőke hajra hasonlító üvegszálakkal lepi meg az őslakosokat.

LAva glass, avagy Pelé istennő haja
photo_camera Fotó: Wikimedia Commons

A hagyomány úgy tartja, hogy a sárga, vékony szálak Pelé istennőhöz tartoznak, a néphit szerint ő a tűz és a vulkánok ura. A szálak akkor keletkeznek, amikor a gázbuborékok szétpattannak az olvadt láva felszínén, és hirtelen kihűlnek. Ezek a hajszerű képződmények szépek ugyan, de veszélyesek is: pihekönnyűek és törékenyek, emiatt pedig nem célszerű hozzájuk érni, mert szúrhatnak, de ha eljutnak valahogy a ciszternákban gyűjtött vízbe, és megisszák őket, elvileg komolyabb egészségkárosodást is okozhatnak, bár ilyesmiről még nem érkezett feljegyzés.

Pelé haja általában mindössze egy-két mikron vastag, de akár hatvan centi hosszú is lehet. Don Swanson, a Hawaii Vulkánobszervatórium geológusa szerint a könnyű szálakat a szél felkapja, és szabadon sodorja, így még a vulkántól távolabb is előfordulhatnak. A Kilauea vulkán tövénél több legelő is található, így valószínű, hogy a tehenek vizébe is jutott a vékony üvegdarabokból, Swanson szerint ez ugyan irritálhatta az állatokat, de nem okozott bennük olyan drasztikus károkat, mint például a láva tette volna.

link Forrás
link Forrás
link Forrás