Puha robotot küldött az óceán legmélyebb pontjára egy kínai kutatócsoport

Több kínai intézmény együttműködéséből született meg a puha (soft) robot, ami az óceán legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba is lemerülhet. A Nature-ben megjelent cikkükben a kutatók részletesen leírták a puha robot műszaki paramétereit és merülési képességeit.

A mélytengeri merülésre képes vízi járművek – akár személyesen, akár távvezérléssel működtetik őket – elsődleges problémája az, hogy miként birkózzanak meg a hatalmas víznyomással. A merülő eszközöket úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy ellenálljanak a tengerfenék mélyén uralkodó hatalmas nyomásnak.

A nyomáskülönbség leküzdésére többnyire igen drága módszereket alkalmaznak, de a kínai kutatók új oldalról közelítették meg a problémát. Saját fejlesztésű robotjuk a halak és ráják lágy, de ellenálló testfelépítését idézi.

link Forrás

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy lágy robotokat szilikonból és más polimerekből is lehet készíteni. A tintahalak és más tengeri élőlények testfelépítésére emlékeztető lágy robotok is ilyen anyagokból készültek. A kutatók puha polimereket használtak fel a robot építéséhez, amelynek az alakja leginkább egy repülő halra, az úszás közbeni mozgása pedig a rájákéra emlékeztet.

A szárnyakat a szilikon géptestbe ágyazott mesterséges izomzat mozgatja. Az akkumulátor tápfeszültsége arra készteti az izmokat, hogy megfeszüljenek, illetve elernyedjenek, ami mozgásba hozza a végtagokat. Hogy felkészítsék a mélytengeri nyomásra a robotvezérlő elektronikát, a kutatók a csigahalak csontjainak felépítését imitáló konstrukciót terveztek. Ahelyett, hogy megpróbálták volna a lehető legkisebb méretű csomagba zsúfolni az elektronikát, inkább elosztották és szilikonba ágyazták őket, ami jelentős mértékben csökkentette a rájuk nehezedő terhelést.

link Forrás

A kínai kutatók először a laboratóriumban, majd egy, az intézményhez közeli tóban, illetve a Dél-Kínai tengeren is tesztelték az eszköz merülési képességeit. A robot működése a kísérletek során az elvárt eredményeket hozta, így a kutatók leküldték azt egy merülőbúvárral a Mariana-árokba. Mint megállapították, a robot az óceán legmélyebb pontján is kifogástalanul működött.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás