Oroszország véletlenül a Kreml oldalát is lelőtte, miközben a Twittert akarta cenzúrázni

2021.03.11. · TECH

Oroszországban 2019 novemberében lépett életbe az internet szuverenitásáról szóló törvény, amely lehetőséget ad a hatóságoknak arra, hogy korlátozzák az államnak nem tetsző oldalak és tartalmak elérhetőségét. A cenzúrával azonban egyelőre még a tömegkommunikációt felügyelő Roszkomnadzornak is meggyűlik a baja, amint azt a Twitter korlátozására irányuló szerdai akció is mutatja.

A szervezet közleménye szerint azért korlátozták a Twitter oroszországi elérhetőségét, mert a techcég több ezer olyan bejegyzés eltávolításának nem tett eleget, amelyek gyerekpornót, droghasználatot és öngyilkosságra való buzdítást tartalmaztak. Hetekkel korábban azonban még más miatt szúrt szemet az államnak több közösségi oldal, a Twitter mellett a Facebook, a TikTok, az Instagram és a Youtube: ezeken a platformokon számos olyan videó kezdett terjedni, amikben fiatalokat ösztönöztek arra, hogy tüntessenek a kormány ellen a Navalnij-botrány miatt.

Bár a Twitter nem túl népszerű az országban (a 145 millió lakosból mindössze 700 ezer aktív felhasználója van), a közéleti szereplők és az újságírók nagy százaléka használja, a nemrég elítélt ellenzéki vezetőnek, Alekszej Navalnijnak például 2,6 millió követője van Twitteren.

A cenzúrába azonban egy kis hiba csúszott, az állami telekommunikációs szolgáltató adatai szerint 24 százalékkal csökkent az internet adatforgalma, és a Twitter mellett olyan oldalak is elérhetetlenné váltak, mint a Reddit, a Microsoft.com vagy épp a Kreml saját honlapja, számos más kormányzati oldallal együtt.

Bár azt nem tudni, hogy a Kreml oldala miért állhatott le (az oroszok természetesen amerikai kibertámadásra gyanakszanak), a Rest of World nevű lapnak nyilatkozó szakértők arra rájöttek, hogy mi okozhatta a Reddit vagy a Microsoft weblapjának leállását: a Roszkomandzor valószínűleg a Twitter URL-rövidítő szolgáltatását, a t.co-t akarta blokkolni, de helyette minden olyan webcímet elérhetetlenné tett, amelyben ez a négy karakter egymás mellett szerepel – ennek eshetett áldozatul a reddit.com és a microsoft.com is.

A kormány szerdai magyarázata szerint mindössze a telekomcégnél fellépett routerhiba okozta a tömeges leállást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás