Putyin még mindig Windows XP-t használ

2019.12.17. · TECH

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akarta upgrade-elni személyi számítógépe rendszerét, és ma is a 2001-ben bemutatott Windows XP operációs rendszert használja – írta a Moscow Times a putyini desktopról készült fotókat áttanulmányozó Open Mediára hivakozva.

A Microsoft már jó ideje beszüntette a Windows XP és az Office 2003 csomag biztonsági frissítéseit, leszámítva néhány alkalmi polírozást, például 2014 áprilisában, a WannaCry-víruspánik idején. A rendszerhez a cég 2009-ig biztosított terméktámogatást.

Az orosz tisztségviselőknek lényegében megtiltották, hogy külföldi szoftvereket futtassanak a gépeiken, mert Moszkva így szeretné megóvni nemzeti érdekeit az esetleges külföldi kémtevékenységtől, valamint új lendületet adni a hazai technológiai iparnak. 2025-30-ra saját orosz operációs rendszert is ígérnek a hazai techforradalomhoz. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, nemcsak Putyin Kreml-beli gépén fut a Windows XP, hanem a hivatalos rezidenciáján, a Moszkvától nyugatra található Novo-Ogarjovóban használt számítógépén is,amiről a Kreml sajtószolgálata által ősszel közzétett fotók tanúskodnak. 

Putyinról régóta tudni, hogy kerüli az okostelefonok használatát, és gyanakvással tekint az internetre. A Windows XP volt az utolsó Microsoft-féle rendszer, amelynek a használatát engedélyezték az orosz kormányintézményeknek – derült ki az Open Media által idézett védelmi minisztériumi dokumentumokból. A Windows 10-est csak azokon az állami számítógépeken használhatják Oroszországban, amelyek egészen biztosan nem tárolnak államtitoknak minősülő adatot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem tagadta, hogy Putyin 2019-ben az Windows XP-vel bajlódik, de nem osztotta meg ennek okait.

November elején lépett életbe Oroszországban az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok korlátozzák az államnak nem tetsző oldalak és tartalmak elérhetőségét, amiben szakértők egy kínai típusú internetcenzúra jeleit látják. A múlt hónapban elfogadták azt a törvényt is, amely előírja, hogy jövő júliustól tilos olyan okostelefont eladni, amely nem tartalmaz orosz gyártású szoftvert, illetve alkalmazásokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás