Ész Ventura: Íme a megoldatlan feladvány megoldása

Tavalyi megoldatlan feladványainkra adtunk egy utolsó beküldési lehetőséget különdíjért, aminek meg is lett a hatása. Három feladványból kettőre érkeztek megoldások, nem is kevés.

A 88. feladványra sajnos továbbra sem érkezett megoldás, azt alább közöljük.

A 89. feladványra az alábbi olvasóinktól érkezett megoldás ábécésorrendben: Dévai Gergely (1), Harangozó Péter (2), Madarassy Pál (3), Szigeti Tamás (4), Tommy Singh (5).

A 90. feladványra pedig az alábbi olvasóinktól érkezett megoldás, szintén ábécésorrendben: Balogh Gábor (6), Bércesi Szabolcs (7), Bodonyi Ádám (8), Dömők Dávid (9), Jobban Bátor (10), Kártyás Bálint (11), moa (12), Szamoránsky János (13).

A sorsolást a hétvégi (10. heti) ötöslottó-sorsoláshoz kapcsoltuk. A kettes találatok számának (63381) vettük a 13-as maradékát (a 0 felelne meg a 13-nak), és ez adta meg a nyertes sorszámát (6). Ez alapján a szerencsés nyertes Balogh Gábor. Köszönjük mindenkinek a megoldásokat és az értékes megjegyzéseket. Akik banánt is szereztek – lásd a Dicsőségfalon –, eséllyel indulhatnak még további sorsolásokon.

A négyszeres kockaburkolás megoldása

Négyszeres kockaburkolás című feladványunkban az alábbi 24 egységnégyzetből álló színes alakzatot kellett kivágni papírból, amelynek hátsó fele is ugyanígy színezett.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A feladat az volt, hogy burkoljunk be ezzel az alakzattal egy egységkockát négy rétegben, de úgy, hogy a papírdarab összefüggő maradjon, azaz vágást ejthetünk a papíron, de nem eshet szét darabokra. További feltétel volt, hogy a kocka minden oldalán kék legyen a belső két réteg, és piros legyen a két külső.

A megoldáshoz először az alábbi bevágásokat készítsünk el az alakzaton:

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ezután következhet a hajtogatás, amit az alábbi ábra illusztrál. A pöttyözött vonal hegyhajtás, a szaggatott vonal völgyhajtás. Ha dupla vonal van, az azt jelenti, hogy a papírt teljesen visszahajtjuk, azaz a hajtásban a hajlásszög 180 fokos, és a hajtásvonal két oldalára eső négyzetek a kocka azonos lapjára esnek, míg egyszeres vonal esetén a hajlásszög csak 90 fokos, azaz közvetlenül a vonal két oldalára eső négyzetek a kocka két szomszédos lapjára esnek. A betűk a fedett kockaoldalakat jelölik, mégpedig az irányítást is figyelembe véve. Ha a betű fekete, akkor a papír felénk néző oldala esik kifelé a kockán, míg a fehér betűk esetében a papír hátoldala fordul kifelé.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd