A pandémia miatt a világóceánok is elcsendesedtek, remek alkalom meghallgatni őket

2021.04.09. · tudomány

Az antropocén óceánok hangtérképének elkészítésére vállalkozott egy 20 fős nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagjai szerint a COVID-19 világjárvány miatt drasztikusan lecsökkent tengeri forgalom lehetővé teszi, hogy a természeteshez közelítő zajterhelés mellett vizsgálják a vízfelszín alatti környezetet – számolt be róla a BBC.

Az oceanográfusok a Science-ben még februárban megjelent tanulmányukban vázolták kutatási terveiket. A kutatók abból indultak ki, hogy az antropogén zaj jelentős stresszt okoz a tengeri ökoszisztémákban, de még a sarki jégtakaró olvadását is gyorsítja, ugyanakkor más, a környezetben perzisztens stresszorokkal, például a légkörbe kibocsátott szén-dioxiddal vagy a tengeri ökoszisztémákba juttatott szerves és szervetlen szennyező anyagokkal összehasonlítva, az antropogén zaj csökkentése, megszüntetése a szennyezést is csökkenti, megszünteti – szinte azonnal.

A kutatók szerint a már meglévő technológiákkal és kormányzati szintű nemzetközi összefogással megoldható lenne, a bizonyítottan viselkedésbefolyásoló és pusztító zajszennyezés redukálása. Az oceanográfusok meg is mutatták, hogy mire gondoltak.

Az alábbi infografika ábrázolja az óceánok ipari forradalom előtti, illetve antropocén hangképét, továbbá azt, hogy milyen lenne egy alig és egy jól menedzselt zajszennyezési szcenárió.

photo_camera Fotó: Science

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás