Magyar kutatók: a fényszennyezés kifejezetten káros hatással van a baglyokra

2021.04.09. · tudomány

Már korábban is bizonyítást nyert, hogy a mesterséges éjszakai fények megváltoztatják az állatok viselkedését, vándorlását és szaporodását, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban alig vizsgálták részletesen.

A MATE Kaposvári Campus Természetmegőrzési Tanszékének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a baglyok költőhelyét jelentő templomtornyok kivilágítása milyen hatással van a főként szürkületben vadászó gyöngybagoly (Tyto alba) és a kimondottan éjszakai aktivitású macskabagoly (Strix aluco) viselkedésére.

Az 1988-2016 közti időszakból származó adatok elemzésekor kiderült, hogy mindkét vizsgált faj esetében magasabb a költésszám, ha az élőhelyet jelentő templomtorony nincs kivilágítva. Sem a gyöngybagoly, sem a macskabagoly esetében nem volt ugyanakkor különbség a tojásszám, a kikelt és kirepült fiókák száma, valamint az első tojás lerakásának ideje tekintetében a kivilágítás megléte vagy hiánya szempontjából. A két faj költéseit összevetve a kutatók azt is megállapították, hogy az éjjel aktív macskabagoly jobban kerüli a kivilágított tornyokat, mint a néha nappal is vadászó gyöngybagoly.

Macskabagoly éjjel
photo_camera Macskabagoly éjjel Fotó: Potyó Imre/ MATE

A MATE Médiaközpontjának közleménye szerint a kutatásnak kézzel fogható eredménye is van: a fényszennyezés élővilágra gyakorolt hatásainak figyelembevételével tervezték meg a Kaposvár melletti Bárdudvarnok közvilágításának modernizálását, az égbolt irányában teljesen ernyőzött lámpák felszerelésévek csökkentve a káros fényszennyezést.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás