Így csavarodik meg a téridő, amikor két szupermasszív fekete lyuk találkozik

2021.04.20. · tudomány

Az Egyesült Államok repülési és űrhajózási hivatala, a NASA nemrégiben tette közzé azt a szimulációt, amely egy 200 millió naptömegű és egy fele akkora szupermasszív fekete lyuk találkozását mutatja. A vizualizáció a klímamodellekhez fejlesztett Discover szuperszámítógép kalkulációin alapul.

Az animáció azt mutatja, miként torzítja el a találkozás az őket körbevevő akkréciós korongnak nevezett forró gázokból származó fény útját. A NASA modelljében a két fekete lyuk egy olyan bináris rendszert képez, amely a feltételezések szerint akár évmilliókon keresztül is képes fenntartani az akkréciós korongokat.

Az akkréciós korongok nem csak azért vörös és kék színűek, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni a két objektumot, hanem azért is, mert a forróbb gáz a spektrum kék végéhez közelebb eső fényt bocsát ki, márpedig a kisebb fekete lyuk körül keringő anyagot erősebb gravitációs hatások érik, amelyek magasabb hőmérsékletet eredményeznek. A NASA magyarázata szerint a két akkréciós korong valójában az UV tartományban bocsátja ki fényének nagy részét.

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás