Viking világvége, vulkánba vájt vágóhíddal: így gondozd a Ragnarököd

Egy régészcsoport ritka közel-keleti műtárgyakat és állatáldozat-maradványokat fedezett fel abban az izlandi barlangban, amit a vikingek Ragnarökhöz, az isteneket elpusztító, az egész világot lángba borító végítélethez kötöttek. A barlang egy vulkán tövében található, ami nagyjából 1100 éve tört ki, röviddel azután, hogy a vikingek gyarmatosították Izlandot.

„A kitörés alighanem nyugtalanító hatással volt rájuk, és egzisztenciális válságot okozott a frissen érkezett izlandi telepesekben.”

– írták a barlang feltárásán dolgozó régészek a Journal of Archaeological Science legfrissebb számában.

A feltárás során kiderült, hogy vulkánkitörés, illetve a láva lehűlése után a vikingek bejutottak a barlangba, és az ott található kövekből hajószerű struktúrát építettek ki. A régészek juhok, kecskék, szarvasmarhák, lovak és sertések csontjaira bukkantak a barlangban; feltételezéseik szerint ezek állatáldozatok maradványai lehettek, amivel a Ragnarököt akarták megakadályozni.

A barlang belsejében kialakított szentélyt nagyjából 1100 éve alakíthatták ki.
photo_camera A barlang belsejében kialakított szentélyt nagyjából 1100 éve alakíthatták ki. Fotó: Kevin Smith / Brown University

A létesítmény közelében a régészek 63 gyöngyszemre bukkantak, amelyek közül három iraki eredetű lehetett – mondta a feltárást vezető Kevin Smith, a Brown Egyetem Antropológiai Múzeumának igazgatója. A kutatók ezenfelül Kelet-Törökországból származó auripigment-maradványokat is találtak, amiket tárgyak dekorálására használtak, de Skandináviában eddig csak szórványosan bukkantak rájuk.

Smith szerint a régészcsoportot sokként érte, hogy a barlangban auripigment-ásványokra bukkantak; fogalmuk sincs, hogy kerülhettek oda. A vikingek eljutottak a Közel-Keletre, és az ásványok az így kiépült kereskedelmi útvonalakon eljuthattak Izlandra, de nem tudják, hogy miért tették őket a barlangba.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint Surtr-t, a skandináv mitológia tűzóriását akarták vele lekenyerezni, aki a mítosz szerint a Ragnarök eljövetelekor felégeti a világot a tüzes kardjával. Az is elképzelhető, hogy a vikingek az ajándékkal Freyrnek, a vikintg termékenységistennek akartak áldozni, mert a legenda szerint csak ő győzheti le Surtr-t.

Az izlandi vikingek nagyjából 1000 éve tértek át a kereszténységre; ezután már nem helyeztek el ajándékokat a barlangban. A kőépítményben elhelyezett utolsó objektum egy kövekből kirakott kereszt volt. Ennek ellenére az izlandiak továbbra is a világvégére asszociáltak a barlangról, csak a szereplőket cserélték le. A kutatók szerint létezik egy izlandi tradíció, amely szerint a végítélet napján a Sátán a vulkán alatt meglapuló barlangból fog kitörni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás