A NASA-mérnök nehezített akadálypályája sem fogott ki a madáretetőt kifosztó mókusokon

2021.05.20. · majom

A tavalyi év egyik videója volt Mark Rober lebilincselő kísérlete, amelyben a NASA mérnökéből Youtuberré lett férfi az udvarán garázdálkodó mókusoknak igyekezett csapdát állítani, de a rágcsálók minden akadályt vettek. Rober a karantén alatt felvett hobbiját, a madárfigyelést gyakorolta, de azzal kellett szembesülnie, hogy a kihelyezett eledelt a felszerelt mókusvédelmi csapdák ellenére keleti szürkemókusok (Sciurus carolinensis) habzsolták fel a madarak elől.

Most, egy évvel később újra nekiállt, hogy megteremtse a tökéletes mókuscsapdarendszert, és ezúttal olyan hollywoodi blockbusterekhez fordult inspiráció gyanánt, mint a Mission: Impossible-sorozat. Az hagyján, hogy a mókusoknak úgy kellett végigmenniük a hosszú pályán, hogy minden hiba után elölről kellett kezdeniük, de közben meg kellett fejteniük a gombnyomásra leereszkedő létra titkát, helikopteren kellett utazniuk, és még egy lézercsapdán is át kellett verekedniük magukat.

A mókusok képességeiről sokat elárul, hogy Mark Rober ugyan korábban a NASA Curiosity marsjárójának alkatrészeit csiszolta tökéletesre a Jet Propulsion Laboratory mérnökeként, másodjára sem tudott olyan akadálypályát alkotni, ami kifogna a cseles állatokon.

A két napja feltöltött videó (amiből az is kiderül, hogy a mókusok azt is gond nélkül túlélik, ha leugranak egy ránézésre 15 emeletes ház tetejéről) a cikk írása idején a 10 millió megtekintést közelíti:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás