Lefényképezett egy kéksajtot, 13 és fél év börtönre ítélték

Aki otthonosan mozog az interneten, tudja, hogy vigyáznia kell, milyen fotót oszt meg magáról vagy az értéktárgyairól. Elég elbüszkélkedni az oltottsági kártyánkkal a közösségi médiában, és hopp, valaki már el is lopta a hozzá tartozó QR-kódot. Akik az igazságszolgáltatás elől rejtőzködnek, jól teszik, ha még óvatosabbak, különben úgy járnak, mint a liverpooli drogkereskedő, akit egy sajt fotója juttatott börtönbe.

A 39 éves Carl Stewartot az egyesült királyságbeli Merseyside megyében tartóztattak le. A férfit a Liverpooli Koronabíróság múlt pénteken 13 év és fél év börtönbüntetésre ítélte: első- és másodosztályú drogok, többek között kokain, heroin, MDMA és ketamin csempészetével és árusításával vádolták. Stewart elismerte a bűnösségét.

Nemzetközi akció az encrochat-hálózat ellen

Stewart elfogása egy nemzetközi akció, az Operation Venetic része volt. A hatóságok a Toffeeforce mobiltitkosítási rendszert használó bűnszövetkezetet akarták felszámolni. Az akcióban világszerte hatvanezer encrochat-felhasználót azonosítottak; közülük tízezren az Egyesült Királyságban aktívak. A vád szerint a Toffeeforce-felhasználók fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, pénzmosással és más bűntevékenységekkel foglalkoznak.

Stewart lebukásához egy digitális fénykép vezetett, amit a férfi egy titkosított eszközről osztott meg. A képen nem látszik az arca, csak a keze, amint egy Stilton sajtot tart a kamerába. Bár a mellékelt felvételen ezt már kozmetikázták, a megosztott képen eredetileg jól kivehetők voltak Stewart ujj- és tenyérlenyomatai, ami alapján a hatóságok azonosítani tudták a férfit.

A kábítószer-kereskedő Carl Stewart (balra) és a lebukásához vezető Mature Blue Stilton sajt (jobbra). A képet a rendőrségi szakértők már kozmetikázták, hogy ne látszódjanak rajta Stewart ujjlenyomatai, de az eredeti képen elég jól kivehetők voltak ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a férfi ellen.
photo_camera A kábítószer-kereskedő Carl Stewart (balra) és a lebukásához vezető Mature Blue Stilton sajt (jobbra). A képet a rendőrségi szakértők már kozmetikázták, hogy ne látszódjanak rajta Stewart ujjlenyomatai, de az eredeti képen elég jól kivehetők voltak ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a férfi ellen. Fotó: Meyerside Police

Az Operation Venice még nem zárult le, a rendőrség további letartóztatásokat tervez Merseyside megyében.

„Carl Stewart nagy mennyiségű A és B osztályú kábítószert csempészett, de a Stilton sajt iránt érzett rajongása végül a lebukásához vezetett, miután megosztott egy képet az encrochaten, amin egy tömbsajtot tartott a kezében. A kép alapján kielemezhettük az ujj- és tenyérlenyomatát, és megállapíthattuk, hogy Stewarthoz tartozik. […] Az Operation Venice részeként a merseyside-i rendőrség eddig több mint 60 személyt tartóztatott le, akik komoly fegyver- és drogkereskedelmi vádakkal néznek szembe.”

olvasható a Merseyside Police honlapján Lee Wilkinson detektívfelügyelő nyilatkozata.

Bele sem gondolunk, mi mindent osztunk meg magunkról

Nem ez az első eset, hogy a rendőrség csetprogramokon megosztott fotók, illetve az azokon látható ujjlenyomatok alapján azonosít drogkereskedőket. Három éve 11 ember ellen indítottak eljárást egy bűnügyben, miután egy Whatsappon továbbított képen a rendőrség azonosította az egyik gyanúsított ujjlenyomatát.

Biztonsági szakértők már korábban is figyelmeztettek rá, hogy a modern digitális fényképezőgépek egyre jobb minőségű fotókat készítenek. Ezeken olyan részletek is meglapulhatnak – például a monitorra ragasztott jelszavaink –, amiket szabad szemmel alig lehet észrevenni, de a megosztásuk komoly biztonsági kockázatokkal járhat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás