Lefényképezett egy kéksajtot, 13 és fél év börtönre ítélték

2021.05.25. · TECH

Aki otthonosan mozog az interneten, tudja, hogy vigyáznia kell, milyen fotót oszt meg magáról vagy az értéktárgyairól. Elég elbüszkélkedni az oltottsági kártyánkkal a közösségi médiában, és hopp, valaki már el is lopta a hozzá tartozó QR-kódot. Akik az igazságszolgáltatás elől rejtőzködnek, jól teszik, ha még óvatosabbak, különben úgy járnak, mint a liverpooli drogkereskedő, akit egy sajt fotója juttatott börtönbe.

A 39 éves Carl Stewartot az egyesült királyságbeli Merseyside megyében tartóztattak le. A férfit a Liverpooli Koronabíróság múlt pénteken 13 év és fél év börtönbüntetésre ítélte: első- és másodosztályú drogok, többek között kokain, heroin, MDMA és ketamin csempészetével és árusításával vádolták. Stewart elismerte a bűnösségét.

Nemzetközi akció az encrochat-hálózat ellen

Stewart elfogása egy nemzetközi akció, az Operation Venetic része volt. A hatóságok a Toffeeforce mobiltitkosítási rendszert használó bűnszövetkezetet akarták felszámolni. Az akcióban világszerte hatvanezer encrochat-felhasználót azonosítottak; közülük tízezren az Egyesült Királyságban aktívak. A vád szerint a Toffeeforce-felhasználók fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, pénzmosással és más bűntevékenységekkel foglalkoznak.

Stewart lebukásához egy digitális fénykép vezetett, amit a férfi egy titkosított eszközről osztott meg. A képen nem látszik az arca, csak a keze, amint egy Stilton sajtot tart a kamerába. Bár a mellékelt felvételen ezt már kozmetikázták, a megosztott képen eredetileg jól kivehetők voltak Stewart ujj- és tenyérlenyomatai, ami alapján a hatóságok azonosítani tudták a férfit.

A kábítószer-kereskedő Carl Stewart (balra) és a lebukásához vezető Mature Blue Stilton sajt (jobbra). A képet a rendőrségi szakértők már kozmetikázták, hogy ne látszódjanak rajta Stewart ujjlenyomatai, de az eredeti képen elég jól kivehetők voltak ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a férfi ellen.
photo_camera A kábítószer-kereskedő Carl Stewart (balra) és a lebukásához vezető Mature Blue Stilton sajt (jobbra). A képet a rendőrségi szakértők már kozmetikázták, hogy ne látszódjanak rajta Stewart ujjlenyomatai, de az eredeti képen elég jól kivehetők voltak ahhoz, hogy eljárást indíthassanak a férfi ellen. Fotó: Meyerside Police

Az Operation Venice még nem zárult le, a rendőrség további letartóztatásokat tervez Merseyside megyében.

„Carl Stewart nagy mennyiségű A és B osztályú kábítószert csempészett, de a Stilton sajt iránt érzett rajongása végül a lebukásához vezetett, miután megosztott egy képet az encrochaten, amin egy tömbsajtot tartott a kezében. A kép alapján kielemezhettük az ujj- és tenyérlenyomatát, és megállapíthattuk, hogy Stewarthoz tartozik. […] Az Operation Venice részeként a merseyside-i rendőrség eddig több mint 60 személyt tartóztatott le, akik komoly fegyver- és drogkereskedelmi vádakkal néznek szembe.”

olvasható a Merseyside Police honlapján Lee Wilkinson detektívfelügyelő nyilatkozata.

Bele sem gondolunk, mi mindent osztunk meg magunkról

Nem ez az első eset, hogy a rendőrség csetprogramokon megosztott fotók, illetve az azokon látható ujjlenyomatok alapján azonosít drogkereskedőket. Három éve 11 ember ellen indítottak eljárást egy bűnügyben, miután egy Whatsappon továbbított képen a rendőrség azonosította az egyik gyanúsított ujjlenyomatát.

Biztonsági szakértők már korábban is figyelmeztettek rá, hogy a modern digitális fényképezőgépek egyre jobb minőségű fotókat készítenek. Ezeken olyan részletek is meglapulhatnak – például a monitorra ragasztott jelszavaink –, amiket szabad szemmel alig lehet észrevenni, de a megosztásuk komoly biztonsági kockázatokkal járhat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás