Továbbra is százával pusztulnak Magyarországon a fokozottan védett madarak az áramvezetékek miatt

2021.05.27. · tudomány

2020 januárjától mostanáig több mint félezer bejelentés érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) áramütés miatt bekövetkezett pusztulásról. A szervezet csütörtöki közleménye szerint ezért bejelentést tesznek a területileg illetékes természetvédelmi hatóságokhoz és üzemeltetőkhöz, áramszolgáltatókhoz, kérve az érintetteket a jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó helyszín és vezetékszakasz madárbaráttá alakítását.

Az MME 2018 óta a saját aktivistái mellett az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon keresztül a lakosságot is bevonva gyűjti a madár áramütéses és vezetéknek ütközéses eseteket.

A 72 lakossági és 367 nemzeti parki és civil szakembertől származó bejelentés 41 beazonosított madár- és 2 emlősfaj, valamint további 9 nem meghatározható madár adatát tartalmazza, közülük 501 állat áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el.

A balesetet szenvedett madárfajok közül 11 a legmagasabb, fokozottan védett kategóriába tartozik:

  • 160 fehér gólya;
  • 6 szalakóta;
  • 3-3 parlagi sas és gyöngybagoly;
  • 2 túzok;
  • 1-1 fekete gólya, halászsas, rétisas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik.


Az esetek közel 54 százalékát mindössze 3 madárfaj pusztulása teszi ki: 160 fehér gólyát, 64 egerészölyvet és 50 vörös vércsét ért végzetes áramütés az elmúlt egy évben. Az MME szerint ezeknél a fajoknál – figyelembe véve a vezetékhálózaton átlag 170 ezerre becsült éves országos madárelhullást – ez a veszteség már elérheti az állományszintű pusztítás mértékét. „A balesetet szenvedett madarak között egy jeladós túzok, szlovák, osztrák, német, szlovén és lengyel gyűrűs fehér gólyák, cseh gyűrűs vörös vércsék is voltak, ami a nemzetközi felelősségünket is jelzi” – fogalmaz a közlemény.

A madarakra leselkedő egyik legjelentősebb civilizációs veszélyt a középfeszültségű hálózat oszlopfejei és vezetékei jelentik
photo_camera A madarakra leselkedő egyik legjelentősebb civilizációs veszélyt a középfeszültségű hálózat oszlopfejei és vezetékei jelentik Fotó: Orbán Zoltán

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás