Teljesen eltűnhettek az influenzavírus egyes törzsei az elmúlt egy évben

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Bár az influenzavírusok folyamatosan fejlődnek, hogy megkerüljék az emberi szervezet különböző (természetes vagy vakcina útján mesterséges) védelmi mechanizmusait, az elmúlt nyolc évben felgyorsult ez a folyamat. A H3N2 altípusba tartozó influenzavírus sokfélesége 2012-ben rohamosan nőni kezdett, az egymástól egyre különbözőbb kládokba szerveződő vírusok pedig így jelentősen megnehezítették a kutatók és az orvosok helyzetét, hiszen egyre nehezebbé vált megtippelni, melyik vírus terjed éppen, vagyis melyiket érdemes felhasználni a vakcinákban.

Ha nem sikerül időben azonosítani az adott időszakban domináló vírustörzseket, annak katasztrofális következményei lehetnek – ez vezetett a 2017/18-as influenzaszezon kiugró megbetegedési és halálozási adataihoz is, miután az Egyesült Államokban beadott influenzaoltás a beoltottak háromnegyedét nem tudta megvédeni az éppen terjedő H3N2-törzzsel szemben.

Úgy tűnik azonban, hogy a COVID-19 járvány egyik mellékhatásaként egyre jobban kezelhetővé válik az influenzavírusok diverzitása. A STAT News cikke szerint a maszkviselés, a kijárási és utazási tilalmak vagy az iskolák bezárása eredményeként nemcsak a fertőzések száma csökkent történelmi mélységig, de a jelek szerint két fontos csoport is eltűnt az influenzavírusok térképéről: a H3N2 egyik kládját (3c3.A) és a B típusú influenzavírus egyik ágát (B/Yamagata) már több mint egy éve nem észlelték a vírusok evolúciójának követésére létrehozott nemzetközi adatbázisok szerint.

Míg egy átlagos évben nagyjából 20 ezer influenzavírus-szekvenciát regisztrálnak a GISAID nevű, az influenza- és koronavírusok fejlődését számon tartó adatbázisban, tavaly mindössze 200 ilyet jelentettek. Ez részben magyarázható azzal, hogy a szekvenálást végző laborok a SARS-CoV-2-re koncentráltak, de közben az influenzás megbetegedések is jelentősen csökkentek, vagyis a világban keringő emberi influenzavírusok készlete is megfogyatkozhatott. A H3N2-kládok száma például 5-6-ról 2-3-ra csökkent.

Az influenzajárványok globális csökkenéséhez hozzátartozik, hogy azért így is voltak olyan országok, ahol a COVID-19 pandémia alatt is jelen volt az influenza valamelyik típusa: Kínában az influenzavírus B/Victoria, míg Nyugat-Afrikában, Bangladesben és Kambodzsában a H3N2 okozott járványt.

Ha nem is tűntek el teljesen, a diverzitás csökkenése jó hír a vakcinagyártóknak

Az emberekre veszélyes influenzavírusoknak két fő nemzetsége van, az influenzavírus A és az influenzavírus B. Az A típusú influenzavírusnak jelenleg két altípusa terjed az emberek között, a H1N1 és a H3N2, amelyek számos kisebb csoportot (törzs, klád) foglalnak magukban. A B típusú vírusnak nincsenek altípusai, viszont két leszármazási ágát különböztetik meg, amit B/Victoria és B/Yamagata néven jelölnek.

Az influenza elleni védőoltást így már általában négykomponensű változatban adják be, vagyis egy vakcina a H1N1 és a H3N2 aktuálisan terjedő törzseit és az influenzavírus B mindkét ágát tartalmazza. „Nagyon keményen dolgozunk a négykomponensű vakcina összeállításán, és ha a Yamagata tényleg eltűnt, akkor újra elég lenne három összetevőt tartalmazó oltást készíteni” – mondta a lapnak Ben Cowling, a Hongkongi Egyetem influenzakutatója, aki egyébként szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tényleg teljesen eltűnt-e a B/Yamagata vírus.

Cowling szkepticizmusát más kutatók is osztják. Cécile Viboud, az amerikai Fogarty Központ járványszakértője szerint nagyon nehéz kizárni azt a lehetőséget, hogy az influenzavírusok egyes típusai olyan helyeken élnek tovább alacsony előfordulásban, ahol nem voltak megfelelő járványügyi intézkedések, például kötelező maszkviselés vagy a távolságtartás ajánlása.

„Nincs kétség afelől, hogy [a pandémia] nagy változást hoz majd a keringő influenzavírusok diverzitásának tekintetében. Az, hogy milyen mértékű változásról lesz szó, és meddig tart majd ez az állapot, még nagy kérdés. Ilyesmit azonban még soha sem tapasztaltunk korábban” – mondta a lapnak Richard Webby, a WHO influenzakutató intézetének igazgatója. Webby szerint a B/Yamagata teljes eltűnése kétséges, az ugyanis néha lecsendesedik, mielőtt újra feltűnik, de a H3N2 sokfélesége tényleg csökkenhetett, ami nagyon biztató, mivel a vakcinagyártás során általában ez az altípus okozza a legnagyobb fejtörést a kutatóknak.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: