A magyar agráregyetem is csatlakozott a nemzetközi biodiverzitási koalícióhoz

2021.06.23. · tudomány

Az Európai Bizottság 2020-ban indította útjára azt a nemzetközi programot, amely a biodiverzitás megőrzését tűzte zászlajára. Az Együtt a biológiai sokféleségért koalíció nemzeti parkok, állatkertek, arborétumok, természettudományi múzeumok és kutatóhelyek összefogására jött létre.

Ehhez, a 49 ország több mint 300 intézményét tömörítő hálózathoz csatlakozott június 23-án a februárban számos korábbi önálló felsőoktatási intézmény összevonásával létrehozott Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – adta hírül az egyetem honlapja.

A közlemény szerint a „MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetében számos, a biodiverzitás megőrzéséhez kapcsolódó botanikai, zoológiai, ökológiai, vadbiológiai, tájgazdálkodási és -történeti, valamint vadgazdálkodási kutatás is zajlik, többek között az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelése, a természetvédelmi és vadgazdálkodási kezelés, továbbá az invázióbiológiai beavatkozások megalapozása kapcsán”.

A Biodiverzitás koalíció egyik legfontosabb rövidtávú célja, hogy „a csatlakozó intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a biodiverzitás fontosságára, hogy a Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek 2021 őszén Kínában megrendezésre kerülő 15. világkonferenciáján (CoP15) érdemi döntés születhessen annak megőrzése érdekében”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás