Napi hat kávénál több már árt az ember agyának

2021.07.26. · tudomány

A Dél-Ausztráliai Egyetem egy friss kutatása szerint azok, aki naponta legalább hat csésze kávét fogyasztanak, sokkal nagyobb valószínűséggel kaphatnak sztrókot a későbbiekben, és még ennél is valószínűbb náluk a demencia kialakulása.

A kutatók hatalmas mintával dolgoztak: összesen 398,646 önkéntes adatait vizsgálták. A mintát a brit UK Biobank bocsátotta a kutatók rendelkezésére, és a 37 és 73 év közötti résztvevők közül 17,702 esetben MRI-felvételeket is vizsgáltak.

Elina Hyppönen, a kutatás társszerzője szerint azoknak, akik nem isznak ilyen irdatlan mennyiségű kávét, nem kell túlzottan aggódniuk: egy-két csésze esetében nem mutattak ki ilyen riasztó összefüggéseket, hat csészénél nagyobb mennyiség esetében azonban 52 százalékkal nőtt a sztrók kockázata.

Erős összefüggésnek tűnik

A kutatók arra nem jöttek rá, hogy milyen összefüggés lehet a magas kávébevitel és az agyi elváltozások megnövekedett kockázata között.

A kávé az az élelmiszer, amiről hetente kiderül, hogy vagy az örök élet titka, vagy éppen ellenkezőleg, halálos méreg. A korábbiakban már kiderült (vagy nem), hogy a mértéktelen kávézás csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, megnöveli az ember várható élettartamát, viszont megemeli az ember vérnyomását, nem hagyja aludni, esetleg irritálhatja az ember gyomrát.

A meccset még nem játszották le, és nagyon valószínű, hogy még évekig egymást érik majd a kávépárti és kávéellenes kutatások, a mostani kutatás hatalmas mintája és a kávébevitel extrém mértéke miatt a kutatók nagyjából biztosak benne, hogy valószínűleg jobb, ha a hatodik csészével már nem issza meg az ember.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás