A mértéktelen kávézás csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát

Azoknál a férfiaknál, akik mindennap több csésze kávét isznak, alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a nem kávézóknál – írja egy, a BMJ Open oldalán publikált tömeges adatelemzés. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy minden csésze kávénak egyszázalékos rákkockázat-csökkentő hatása lehet.

A kávéivást – ahogy az American Cancer Society oldalán publikált cikk is megemlíti – általában a máj-, bél- és mellrák csökkenő kockázatával szokták összefüggésbe hozni, de nincs rá bizonyíték, hogy a prosztatarák kockázatát is csökkentené.

A prosztatarák a második leggyakoribb rákfajta, a férfiak között pedig a hatodik leggyakoribb halálok. A prosztatarákos esetek háromnegyedét a fejlett országokban diagnosztizálják. Az 1970-es évektől kezdve a gyakorisága jelentős mértékben nőtt több ázsiai országban, például Japánban, Kínában és Szingapúrban.

Több kávé, kevesebb kockázat

Az elemzés készítői kíváncsiak voltak rá, hogy vajon az összefüggés statisztikai alapon is bizonyítható-e a prosztatarák esetében. Ehhez 16, korábban készült tanulmányt vizsgáltak át; ezekből hét az Egyesült Államokban, hét Európában, kettő Japánban készült.

A 16 tanulmányból 15 foglalkozott a legtöbb, 13 a legkevesebb elfogyasztott kávé kérdésével. A legmagasabb kávéfogyasztási értékek 2 és 9 csésze között mozogtak, a legalacsonyabbak 0 és 2 csésze között. Amikor a kutatók összevetették a legkevesebb kávét fogyasztók kategóriáját azokkal, akik a legtöbbet itták, kiderült, hogy a rekorder kategóriában nagyjából 9 százalékkal alacsonyabb volt a rákkockázat.

A kutatók a prosztatarák különböző stádiumait is megkülönböztették: eszerint a lokalizált (a prosztata szövetállományára korlátozódó) daganatos betegeknél a sűrű kávéfogyasztás 7 százalékkal csökkenthette a kockázatot, míg az előrehaladott, illetve halálos kimenetelű prosztatarákban szenvedőknél 12-16 százalékkal.

Kezeljük fenntartásokkal

A kutatók elismerték, hogy mivel korábbi, más-más módszerekkel készült tanulmányokból dolgoztak, és nem önálló kutatást végeztek, nem szűrhették ki a mérhetetlen és irányíthatatlan tényezőket, amik torzíthatták a kockázatbecslést.

A kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy hibásan kategorizálták a megivott kávé mennyiségét, ahogy azt sem tudhatták, hogy ki milyen típusú kávét ivott. Mindezek miatt – figyelmeztettek a kutatók – az analízis eredményeit érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ennek ellenére valószínű, hogy a kávéfogyasztás és a rákkockázat csökkenése között ok-okozati összefüggés van. A kávéivás javítja a glükóz-anyagcserét, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, és a nemi hormonok szintjére is kihat. Ezek a tényezők mind befolyásolhatják a prosztatarák kialakulásának kockázatát, valamint a betegség lefolyását és előrehaladását.

„A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a megnövelt kávéfogyasztás a prosztatarák kockázatának csökkenésével jár. A kávéivás mögöttes mechanizmusainak és a kávé aktív hatóanyagainak feltérképezéséhez további vizsgálatok szükségesek. […] Ha sikerül bebizonyítanunk az ok-okozati összefüggést, a férfiakat arra bátoríthatjuk, hogy növeljék a kávéfogyasztásukat a prosztatarák kockázatának csökkentése érdekében.”

írták a kutatók az elemzésben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás