Kiszámolták, mekkora eséllyel zuhan a fejünkre egy nyolcvanmillió tonnás aszteroida az előttünk álló kétszáz évben

Hallottál már a Bennu aszteroidáról? Nem? Érthető; nem lehet minden űrszemétdarab, üstökös és meteor mellé közlekedési rendőrt állítani. A 78 milliárd kilogramm össztömegű égitesteknek viszont alapból jár a megkülönböztető jelzés – főleg akkor, ha az előrejelzések azt mutatják, hogy a Bennu a következő egy-két évszázadban a Földbe is csapódhat.

A Bennu potenciálisan veszélyes objektum, és most sikerült számszerűsíteni a veszélyességét. Davide Farnocchia, a NASA kutatójának szerdán publikált előrejelzése szerint nőtt annak a kockázata, hogy a Bennu a következő száz-kétszáz évben a Földbe csapódjon. A tudósok korábban úgy vélték, hogy a Bennu becsapódásának esélye a 2200-as évig 1 a 2700-hoz. Az új kutatás szerint – írja az Associated Press – 2300-ig a becsapódás kockázata 1 az 1750-hez lehet.

Farnocchia, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa elmondta, hogy a Bennu jövőbeli röppályájával kapcsolatos előrejelzéseket jelentős mértékben finomíthatják a talajminta-elemzések eredményei. Több tudóscsoport véleménye szertint a Bennu 2135 táján kerülhet a legközelebb a Földdel való ütközéshez. A találkozás azért is kockázatos lehet, mert a Föld gravitációja kihathat a Bennu keringésére, és fokozhatja az ütközéskockázatot a következő 200 évre nézve. (Igaz, az Osiris–Rexről származó adatok alapján a gravitációs interferencia esélye kisebb lehet, mint korábban vélték.)

Hogy mekkora kárt okozna, ha a fejünkre zuhanna egy nyolcvanmillió tonnás aszteroida? Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi tisztje nem sok jóval kecsegtet. Egy ekkora aszteroida a saját méreténél százszor nagyobb területet pusztíthat el. Ha a Bennu az Egyesült Államoktól keletre csapódna be, az ütközés ereje gyakorlatilag leradírozná a komplett keleti partvidéket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás