Egyetlen ember jelent meg a lezárások elleni tüntetésen Új-Zélandon

2021.08.27. · majom

Az Új-Zélandon bevezetett szigorú járványügyi korlátozások ellen szerveztek tüntetést az Instagramon: itt arra kérték azokat, akik „tisztán látnak”, bármit is jelentsen ez, hogy az aucklandi Queen Streeten tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány „tönkreteszi a gazdaságot” és „veszélybe sodorja a munkahelyeket”. Miután híre ment a készülődő eseménynek, a rendőrséget is figyelmeztették a tüntetésre.

A rendőrség résen is volt, de miután a tüntetésen egyetlen demonstráló jelent csak meg, őt arra kérték, hogy menjen inkább haza. A múlt héten ugyanezen a helyszínen mintegy százan gyűltek össze, az akkori tüntetők közül négy embert letartóztattak, köztük egy ismert konteóhívő politikust, Billy Te Kahikát is.

A múlt heti tüntetésen Te Kahika azt állította, hogy az egész járvány csak a média találmánya, vele együtt egy másik közismert új-zélandi konteóst, Vinny Eastwoodot is őrizetbe vettek. Eastwood álhíreket terjesztett a YouTube-csatornáján a vakcinákról és a járványról. Az ottani tüntetés mellett még két kisebb, nagyjából húsz főt megmozgató demonstrációról érkeztek hírek az országból.

Sikerült izolálni a gócpontokat

A rendőrség a mostani egyszemélyes tüntetés helyszínét továbbra is megfigyelés alatt tartja, hátha eszébe jut még valakinek demonstrálni. Jacinda Ardern miniszterelnök a múlt heti tüntetések után sajnálkozását fejezte ki, amiért „néhányan mások biztonságát sodorják veszélybe” a demonstrációkkal, de kiemelte, hogy ezek a tüntetések nem az egész lakosság véleményét tükrözik, csak egy elhanyagolható kisebbségét. A mostani tüntetés igazolni látszik ezt az elképzelést.

Új-Zélandon egyetlen delta-gyanús eset után rendelték el az ország teljes lezárását. A négyes fokozatú intézkedések azt jelentik, hogy csak a létfontosságú szolgáltatások üzemelhetnek, a hatóságok pedig arra kérik a lakosságot, hogy ha lehet, maradjanak otthon, ha pedig mégis elhagyják a lakást, viseljenek maszkot. Az iskolák, az üzletek és az irodák is bezártak, a maszkviselés mellett kötelező a távolságtartás is.

A múlt héten beigazolódott gyanús eset után egyre több megbetegedést jelentenek az országból: jelenleg 346 delta-fertőzöttet tartanak számon. Csütörtökön 68 új fertőzöttet azonosítottak, pénteken 69-et, de a szigorú korlátozásoknak köszönhetően egyelőre csak Wellingtonban és Aucklandban regisztráltak deltás megbetegedéseket. Ardern szerint az első cél a járvány lezárásokkal történő elfojtása, ennek megfelelően Aucklandben biztosan megmaradnak a korlátozások augusztus végéig, emellett pedig fontos a vakcináció felgyorsítása, hogy minél többen juthassanak védettséghez.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás