Texasban 3D-nyomtatással húznak fel egy katonai laktanyát

2021.08.30. · TECH

Megállíthatatlanul dübörög a 3D-nyomtatási láz az építőiparban, csak az elmúlt egy évben bejelentették egy németországi társasház, egy madagaszkári iskola és egy teljes kaliforniai lakópark 3D-nyomtatását, de 2020 elején elkészült a világ legnagyobb ilyen módon felhúzott épülete is, egy 640 négyzetméteres, közel 10 méter magas dubaji önkormányzati irodaház formájában.

Most Amerikában is megdőlni látszik a rekord, ugyanis az ICON nevű, austini székhelyű építkezéstechnológiai cég bejelentette, hogy Texas állam katonai hatóságával való együttműködésben megkezdi egy 3D-nyomtatott laktanya építését – ez lesz Észak-Amerika legnagyobb ilyen technológiával készült épülete.

A több mint 350 négyzetméteres, 72 katonának szállást biztosító laktanyát a Bastrop városban található kiképzőközpont területén húzzák fel, olyan ideiglenes épületek helyére, amelyeket már így is tovább használtak a tervezett élettartamuknál.

photo_camera Fotó: ICON

„A nyomtatott laktanya nemcsak biztonságos és kényelmes szállást nyújt majd a katonáinknak a kiképzésük alatt, de mivel nyomtatott betonból készül, várhatóan évtizedekig áll majd” – mondta Zebadiah Miller ezredes, a texasi katonai hatóság létesítményekért felelős igazgatója. A katonák a tervek szerint már idén ősszel beköltözhetnek a Vulcan nyomtatóval készülő épületbe.

Az ICON-nak egyébként is nagy éve van, a cég idén májusban bemutatta az új, az eredetinél (3,5 x 10 méter) másfélszer nagyobb és kétszer gyorsabb Vulcan nyomtatót, amely egy saját fejlesztésű betonkeverék egymásra rétegezésével működik; emellett augusztusban bejelentették, hogy 207 millió dollárt szedett össze a második körös tőkebefektetésen, ami garantálja a hasonló projekteket a jövőben.

link Forrás

A TechCrunch összesítése szerint az ICON bevétele a cég 2018-as indulása óta minden évben 400 százalékkal nőtt, az alkalmazottak száma pedig az elmúlt egy évben a háromszorosára, 100 fölé nőtt, amit a cég jövőre a duplájára szeretne növelni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás