Sanghajban kinyomtattak egy hidat, ami összetekeredik, ha nem használják

2021.07.09. · TECH

A 3D nyomtatás ma már nemcsak a Szilícium-völgy kedvenc játékszere, hanem egy olyan technológia, amely valós problémákra képes modern választ adni – segítségével megfizethető lakásokat, arcvédő maszkokat vagy éppen az elefántcsontot helyettesítő anyagot lehet gyártani. Sanghajban most egy másik arcát mutatta meg a technológia: egy olyan gyalogoshidat nyomtattak, amely nem zárja el a vízi utat, ha szükség van rá, ugyanis egy gombnyomásra összetekerhető.

link Forrás

A város Wisdom Bay nevű innovációs parkjában felhúzott híd építése teljesen hulladék- és szennyezésmentesen zajlott, a három napon át tartó nyomtatáshoz környezetbarátnak tartott kompozit karbonát-poliésztert használtak fel.

photo_camera Fotó: JI HAIXIN/Imaginechina via AFP

A 9 méter hosszú, másfél méter széles és 1,1 méter magas híd 850 kilogrammot nyom, és akár 20 embert is elbír egyszerre. Ez nem hangzik túl soknak, de természetesen csak egy prototípusról van szó, amivel a technika megvalósíthatóságát demonstrálták.

photo_camera Fotó: JI HAIXIN/Imaginechina via AFP

A hidat Bluetooth-kapcsolaton keresztül lehet feltekerni és leengedni, a procedúra kevesebb mint egy percet vesz igénybe – megint csak hangsúlyozandó: nem feltétlenül ebben a kis tavacskában lesz szükség a vízi útra, hanem egy későbbi, nagyobb, folyóra épített hídnál lehet hasznos ez a funkció. Emellett olyan szenzorokkal is felszerelték, amely automata riasztórendszerén keresztül azonnal jelzi, ha közel a túlterhelési állapot, vagyis már bír el sokkal több embert.

photo_camera Fotó: JI HAIXIN/Imaginechina via AFP

A 3D-s hídnyomtatásban egyébként Európa sem áll rosszul, tavaly az anyagtudománnyal is foglalkozó holland cég, a DSM mutatta be az újrahasznosított anyagokból nyomtatott gyalogoshíd-koncepcióját, amelyet Rotterdamban lehet majd látni, míg tavaly egy francia konzorcium nyert el egy pályázatot a 2024-es párizsi olimpiára épülő 40 méteres gyaloghíd építésére.

A BAM és a Weber Beamix nevű építőcégek pedig idén áprilisban kezdték el építeni a világ leghosszabb 3D-hídját: a betonból nyomtatott 30 méteres gyaloghidat a két cég eindhoveni központjában nyomtatják, de Nijmegen városában áll majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás