Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus képviseli Magyarországot a világ egyik legrangosabb tudománykommunikációs versenyén

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

2007 óta eddig több mint 10 ezer fiatal kutató vett részt a világ vezető tudománykommunikációs versenyén, a FameLab-en, amelynek amelynek magyarországi fordulóját hagyományosan a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezi. 

A verseny a tudomány új arcait keresi, mert világszerte növekszik az igény arra, hogy a kutatók érdekesen, a diákok, a laikusok számára is érthetően mutassák be tudományos eredményeiket. A megmérettetésre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezhetnek. A résztvevőknek három perc áll rendelkezésükre, hogy kutatási témájukat ismertessék. 

Idén a járványveszély miatt a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki a 13 döntőst, akik szeptember 23-án személyesen is bizonyíthatták tudománykommunikációs képességeiket – adta közre az MTA honlapja.

A csütörtöki magyarországi döntőt Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus, az ELTE Természettudományi Karának doktorandusza nyerte meg, aki előadásában a hőforrásokban előforduló Thermus aquaticus bemutatásán keresztül a földi élet kulcskérdéseivel foglalkozott. A FameLab idei, Nagy-Britanniában rendezendő nemzetközi döntőjén ő képviseli a magyar tudománykommunikátorokat.

Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus, az ELTE Természettudományi Karának doktoranduszaFotó: Szigeti Tamas/ MTA

A második helyezett Pásztor Kata, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Biológiatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjas pedig Dörner Csenge, a Budapesti Corvinus Egyetem ötödéves pénzügytan hallgatója lett.

Az esemény videofelvétele alább látható:

Korábbi kapcsolódó cikkeink: