Először rögzítették vízen úszó drónnal, hogy mi történik egy hurrikán belsejében

Amerikai kutatók a világon elsőként, kamerákkal és szenzorokkal felszerelt drónnal rögzítették, hogy mi történik egy tengeri hurrikán belsejében. A kutatóknak sikerült belemanőverezniük a robotszörfre emlékeztető úszó-repülő modult egy 4-es szintű, az Atlanti-óceánon tomboló hurrikánba.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által közzétett felvételen jól látható, ahogy a Saildrone nevű robot küzd az elemekkel: az óránkénti 190 kilométeres szélsebességgel, illetve a 15 méter magas hullámokkal.

link Forrás

A 7 méter hosszú Saildrone-t az azonos nevű vállalat gyártotta. A jármű vitorlának látszó elemét hurrikánszárnynak (hurricane wing) nevezik, és direkt úgy tervezték, hogy kibírja a hurrikán pusztító hatását, miközben adatokat gyűjt a Föld egyik legpusztítóbb forgószeléről. A Saildrone holnapja szerint az eszköz adatokat gyűjthet – többek között – a szél irányáról, sebességéről, a légnyomásról, a hőmérsékletről, illetve a légkör só- és páratartalmáról.

link Forrás

„A Saildrone oda is eljuthat, ahová egyetlen kutatóhajó sem merészkedhet: egyenesen a hurrikán szemébe vitorlázott, olyan adatokat gyűjtve, amelyek megváltoztatják az ismereteinket ezekről a hatalmas viharokról. A Jeges-tenger és a Déli-óceán meghódítása után a hurrikánok jelentették a Saildrone tűrőképességének végső határát. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan járművet terveztünk, amely szélsőséges földi időjárási körülmények közepette is működőképes maradt.”

írta a NOAA honlapján Richard Jenkins, a Saildrone alapító-vezérigazgatója.

Greg Foltz, az NOAA kutatója reméli, hogy a Saildrone-nal végzett kutatásokkal pontosabbá tehetik a hurrikán-előrejelzési modelleket, amelyekkel megjósolhatók a hurrikánok gyors erősödései.

„A gyors felerősödés – amikor a hurrikánok szelei néhány órán belül megerősödnek – komoly veszélyt jelentenek a part menti közösségekre.”

mondta Foltz a Phys.org hírportálnak.

A nem rögzített rendszerek, mint amilyen a Saildrone, sokat segíthetnek az előrejelzési modellek fejlesztésében. Erre a jövőben nagy szükség lehet, ugyanis a szakértők szerint az éghajlatváltozás felmelegíti az óceánt, ami erősebbé teheti a hurrikánokat, és még nagyobb veszélynek teheti ki a tengerpartokon álló településeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás