Elon Musk lehet a világ első billiomosa

2021.10.21. · gazdaság

Egy ideje már nemcsak a magánűrkutatásban, hanem a gazdaglistákon is két ember harcol az első helyért: Elon Musk (Tesla, SpaceX) és Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin). 1997 és 2017 között összesen három név fordult meg a Forbes milliárdosokat listázó összesítésének élén: Bill Gates 16-szor, Carlos Slim befektető-üzletember négyszer, míg Warren Buffett befektető-üzletember egyszer mondhatta magát a világ leggazdagabb emberének. Bár az elmúlt négy kiadásban már Jeff Bezos vezette a milliárdoslistát, idén először Elon Musk vagyonát többre becsülték, és azóta is az élen tanyázik.

Azóta még feljebb ívelt Musk csillaga: alig egy hete jelent meg a hír, miszerint már egymaga olyan vagyonnal rendelkezik, mint amennyiből Bill Gates és Warren Buffett együttesen gazdálkodhat. Akkor 230 milliárd dollárra becsülték a Tesla-vezér vagyonát, míg Gatesnek 130, Buffettnek pedig 102 milliárddal kell beérnie. Muskot gyakran vádolják azzal, hogy miközben épp Gates és Buffett hírhedten nagy filantrópok, és több tízmilliárd dollárt adományoznak jótékony célra, Muskról nem nagyon hallani ilyesmit – igaz, ő erre azt szokta mondani, hogy inkább névtelenül, fű alatt szeret adományozni.

photo_camera Elon Musk Fotó: Alberto E. Rodriguez/AFP

Ha így is teszi, úgy tűnik, a jövőben bőven lesz miből: a Morgan Stanley elemzői azt a jóslatot tették, hogy a Teslával meggazdagodott Elon Musk most a SpaceX révén juthat még több pénzhez, és jó esély van rá, hogy ő lesz a világ első billiomosa. Az egyik elemző, Adam Jones szerint a 2002-ben alapított SpaceX „minden előítéletre rácáfol azt illetően, hogy mit és mennyi idő alatt lehet elérni az űrhajók, a hordozórakéták és az ezeket támogató infrastruktúrák” fejlesztésében.

A cég újrahasználható Starship rakétái a teher- és személyszállításban is fontos szerepet játszhatnak a jövő Hold- és Mars-misszióiban, és ennek következményeként a befektetők is egyre nagyobb bizalommal fordulhatnak az űripar felé. Hogy ezt a bizalmat miért nem hozták meg már az eddig elért eredmények, arról egy befektetőt idézett Jones: „Az űrről beszélni a Starship előtt olyan, mint az internetről beszélni a Google előtt.”

A Starship prototípusa a SpaceX texasi bázisán, 2019-ben
photo_camera A Starship prototípusa a SpaceX texasi bázisán, 2019-ben Fotó: Loren Elliott/AFP

A SpaceX-et október elején 100 milliárd dollárra értékelték egy másodlagos részvénykibocsátás után, ezzel a világ második legnagyobb magáncégévé vált – a TikTokért is felelős kínai ByteDance mögött. Elon Musk a SpaceX részvényeinek 48 százalékát birtokolja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás