79 éve lebombázott tortamúmiát ástak elő Lübeckben

Német régészek feltárták egy 79 éve lebombázott mogyorós-mandulás torta maradványait a németországi Lübeck városának egyik pincéjéből.

A megfeketedett, múmiaszerű desszert már régóta nem fogyasztható, de a sütemény formája, diófélékből álló tölteléke és cukormázas díszítése még mindig felismerhető, akárcsak a viaszpapír csomagolása. A hivatalos közlemény szerint a térségben dolgozó régészek már korábban is találtak elszenesedett süteménymaradványokat, de ritkán fedeznek föl ilyen épségű ételeket.

1942. március 28-án éjjel és március 29-én hajnalban a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) bombatámadást indított Lübeck ellen. A történelmi városrész nem számított katonai célpontnak; ez megtorlás volt az angliai Coventry ellen indított 1940-es náci támadásért – mondta Dirk Rieger, a Lübeck Hanzaváros Történelmi Műemlékvédelmi Hatóság Régészeti Osztályának vezetője. A régészek szerint a diós süteményt nem sokkal azelőtt bonthatták ki, hogy becsapódtak a városban az első bombák. A támadás után az épület összeomlott, és a pincegödörbe temette a felperzselt-elszenesedett ételmaradékokat.

Az 1942-es tortamaradványok elszenesedett állapotban kerültek napvilágra, de még mindig felismerhető a díszítés és a töltelék.
photo_camera Az 1942-es tortamaradványok elszenesedett állapotban kerültek napvilágra, de még mindig felismerhető a díszítés és a töltelék. Fotó: LiveScience

Rieger szerint a város bombázása után rengeteg történelmi lelet maradt fenn meglehetősen jó állapotban – és ez nemcsak a második világháborús maradványokra vonatkozik. A régészek mostanáig több mint négymillió, a XI. századig visszavezethető történelmi leletet tártak fel a városban.

„A pincének agyagos talaja volt, így fantasztikus állapotban őrizheti meg a szerves anyagokat. Nagyjából 7 métert kell leásnunk, és máris az 1100-as években járunk. A város kereskedelmi tevékenységének mind a nyolc-kilenc évszázada fellelhető az agyagban; ez teljesen egyedülálló módja a megőrzésnek.”

– mondta Rieger.

A kutatók a városi restaurációs laboratóriumban fogtak hozzá a torta restaurálásához. A konzerválás során finom ecsetekkel, apró csákányokkal és porszívókkal takarították le a süteményt, majd mintákat gyűjtöttek a diós töltelék azonosításához. A restaurációt megnehezíti, hogy a Lübeckre dobott gyújtóbombák többféle vegyi anyagot, például foszfort is tartalmaztak, ami igen veszélyes lehet, ha értékes műtárgyak megőrzéséről van szó, mivel könnyen reakcióba léphet más anyagokkal is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás