Már az amerikai járványügy is figyelemmel kíséri a H5N6 madárinfluenza-vírus által okozott kínai megbetegedéseket

2021.11.11. · tudomány

Csak idén majdnem annyi embert fertőzött meg a súlyos megbetegedéseket okozó, A(H5N6) madárinfluenza-törzs Kínában, mint 2014-es megjelenése óta összesen. Az esetszámpk növekedésére októberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Reuters hírügynökség riportja, nemrég pedig az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hívta fel a figyelmet.

A CDC adatai szerint idén október végéig 25 A(H5N6) madárinfluenzához kötődő emberi megbetegedést regisztráltak, 24-et Kínában, egyet pedig Laoszban. Az esetek eddig összesen hét áldozatot követeltek. A WHO októberi közlése alapján a vírus nem képes tartósan emberről emberre terjedni, és az eddigi esetek többsége baromfival dolgozó és velük közvetlen érintkező embereknél fordult elő. A szervezet fontosnak tartja az esetek és a vírus földrajzi elterjedtségének sürgős vizsgálatát, hogy fel lehessen mérni a lehetséges kockázatot.

Madárinfluenza vírusok (arany gömböcskék) a CDC 1997-es elektronmikroszkópos felvételén
photo_camera Madárinfluenza-vírusok (arany gömböcskék) a CDC 1997-es elektronmikroszkópos felvételén Fotó: CDC

A legutóbbi, a WHO által jelentett A(H5N6) megbetegedések augusztusban és októberben történtek Hunan és Kuangtung tartományban, állattenyésztéssel foglalkozók körében. Egy esetben a fertőzés egy 58 éves nő halálához, egy másikban egy 52 éves férfi kórházi kezeléséhez vezetett. A mostani A(H5N6) esetszám egyelőre lényegesen elmarad a 2016-2017-es, szintén magas patogenitású, A(H7N9) madárinfluenza-törzs által okozott kínai járványtól, amely abban az időszakban 759 fertőzéshez és 281 áldozathoz vezetett.

A Reuters által megszólaltatott szakértő, Thijs Kuiken madárinfluenzával és koronavírusokkal foglalkozó rotterdami virológus szerint az idei A(H5N6)-hoz köthető kínai esetszám-növekedés azért aggasztó, mert magas halálozású vírusról van szó. Kuiken lehetségesnek tartja, hogy az A(H5N6) jelenlegi variánsa kissé fertőzőképesebb, mint a korábbi, és jobban át tud adódni emberekre, de az is lehet, hogy az esetszám-növekedés egyszerűen a baromfik körében jobban elterjedt vírusnak tudható be.

Az A(H5N6) súlyos megbetegedéseket kiváltó, H5-ös altípusba tartozó, úgynevezett magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) vírus. 2014-es felbukkanásától számítva idén októberig 51 emberi megbetegedésért és 25 halálos áldozatért volt felelős. Egy a kínai járványügyhöz kötődő tanulmány nemrég arra figyelmezetett, hogy az A(H5N6) vírus növekvő genetikai változatossága és földrajzi elterjedtsége súlyos kockázatot jelent a baromfiágazatra és az emberi egészségre.

Az amerikai járványügy november 1-jei közleménye alapján a szervezet a WHO-val és más partnerekkel közösen áttekintette az A(H5N6)-ról rendelkezésre álló laboratóriumi és járványügyi információkat. Megállapították, hogy a korábban javasolt, pandémiás H5-altípusú madárinfluenza elleni oltásjelöltek védelmet adnak a vírustörzs jelenlegi verziója ellen is. A CDC emellett hangsúlyozza, hogy a vírus nem ellenálló az olyan jelenleg alkalmazott, influenza elleni antivirális gyógyszerekkel szemben, mint a zanamivirt és az oseltamivirt tartalmazó neuraminidáz-blokkolók, amelyek a vírusok emberi sejtekből való kijutását és további sejtek megfertőződését blokkolják.

Az A(H5N6) vírustörzs nem azonos a jelenleg Európában kizárólag madarak körében terjedő A(H5N1) törzssel, amely az Egyesült Királyságtól Lengyelországig veszélyezteti a baromfiállományt, és súlyos gazdasági károkat okoz. A madárinfluenza-vírusok elsősorban madarakra adaptálódtak, de képesek emlősök, így emberek megfertőzésére is, de emberről emberre való tartós terjedésükre nincs példa.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás