A Jeges-tenger a korábban gondoltnál jóval hamarabb, már a 20. század elején melegedni kezdett

2021.11.25. · tudomány

Az eddig feltételezettnél jóval korábban, már a 20. század hajnalán megindult a Jeges-tenger atlantifikációja, az északi-sarki tenger már több mint száz éve melegszik. A Jeges-tenger melegedésének a hátterében az áll, hogy a melegebb és sósabb vízű Atlanti-óceán áramlatai rendszeresen be-betörnek a jeges-tengeri területekre, folyamatosan fűtve a sarki vizeket. A Science Advances szaklapban szerdán megjelent tanulmány szerint a Jeges-tenger sorsa nem csak az utóbbi évtizedekben fordult rosszabbra, hanem már az iparosodás elején megpecsételődött.

A Jeges-tenger melegedését mindeddig a globális éghajlatváltozásnak tudták be, de kiderült, hogy a Jeges-tenger vizének melegedése jóval régebbre datálható, mint ahogy a légköri felmelegedés látványosan felgyorsult volna. Francesco Muschitiello, a Cambridge-i Egyetem geográfusa és a Science Advances szaklapban publikált cikk egyik szerzője szerint eredményeik azért különösen aggasztóak, mert a klímamodellek a sarki vizek hőmérsékletének növekedésével nem úgy kalkulálnak, ahogyan a folyamat a valóságban lezajlott. Emiatt kérdéses, mennyire lehetnek megbízhatóak a klímamodellek jövőre vonatkozó becslései.

A Jeges-tenger vize körülbelül 2 Celsius-fokkal lett melegebb 1900 óta. Az északi-sarki víztömegek melegedésének számos következménye van: a víz alatti permafroszt a felmelegedés miatt egyre növekvő mennyiségben bocsát ki metánt és szén-dioxidot. Emiatt a tengervíz hőmérséklete tovább nő, ami robbanásszerű folyamatokat indíthat el az arktikus óceánfenéken – figyelmeztettek kutatók már korábban is, kihangsúlyozva, hogy az eddigi klímaforgatókönyvek nem számoltak ezzel a veszéllyel.

A tengeri szállítmányozásból élő vállalatoknak jó hírt jelent, hogy a felmelegedésnek köszönhetően lassan hajózhatóvá válik a Jeges-tenger. Ez azért lehet előnyös, mert eddig az északi vízi útvonalak a Bering-szoros és Norvégia között jóval délebbre, a Szuezi-csatornán keresztül vezettek. Erre azonban két héttel hosszabb az út, mint a nem, vagy csak rendkívül költségesen, jégtörő hajók bevetésével hajózható Jeges-tengeren keresztül.

Hasonló cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás