Megalkotódott a világ első ízesített, nyalogatható tévéje

2021.12.23. · TECH

Elkészült, vagy inkább létrehozódott, sőt megalkotódott az ételek ízét imitáló, nyalogatható tévé. Az első prototípust egy japán (természetesen) professzor, bizonyos Mijasita Homei készítette el.

A Taste-the-TV (kóstold-meg-a-tévét) fantázianevű eszköz 10 külön tartályból keveri össze a láttatni (ízleltetni) kívánt árnyalatokat. Jön a kép, a tévé meghabarja az ízmintát, és ráspricceli egy higiénikus filmlemezre, ami nyalintás előtt rásimul a képernyőre.

Mijasita professzor, a Meidzsi Egyetem kutatója szerint az új fejlesztést szakácsok vagy borszakértők távoktatásnál lehetne felhasználni. Mijasita becslése szerint ha a tévé gyártásba kerülne, a fogyasztói ára 875 dollár, nagyjából 286 000 forint lenne.

link Forrás

A tévé bemutatóján egy újságíró kipróbálta a prototípust. Édes csokoládét kért, mire a gép néhány próbálkozás után kiköpött egy ízmintát. Az újságíró szerint tejcsokiszerű íze volt.

„Az a célunk, hogy másoknak is átélhetővé tegyük, milyen érzés egy, a világ másik végén található étteremben vacsorázni, méghozzá anélkül, hogy ki kéne mozdulniuk az otthonukból.”

mondta Mijasita professzor a Reutersnek. Szerinte a koronavírus sújtotta világban az efféle technológiák sokakat hozzásegíthetnének ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek a külvilággal.

A twitterezők ugyanakkor – ahogy arra a BBC cikke rámutatott – nem osztották a professzor lelkesedését. Szerintük egy globális vírusjárvány nem a legmegfelelőbb idő egy nyalogatható tévékészülék piacra dobásához.

Az ízpermetező technológia más területeken való felhasználásáról Mijasita állítólag több gyártóval is tárgyalásokat folytat. Ha a tévéből nem is lesz mozgóképes forradalom, az biztos, hogy Mijasita ért az ízesítés és a technológia keresztezéséhez. A professzor korábban a tanítványaival készített egy villát, ami hasonlóan elmés módszerekkel minden étel ízét gazdagabbá teheti.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás