Megalkotódott a világ első ízesített, nyalogatható tévéje

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Elkészült, vagy inkább létrehozódott, sőt megalkotódott az ételek ízét imitáló, nyalogatható tévé. Az első prototípust egy japán (természetesen) professzor, bizonyos Mijasita Homei készítette el.

A Taste-the-TV (kóstold-meg-a-tévét) fantázianevű eszköz 10 külön tartályból keveri össze a láttatni (ízleltetni) kívánt árnyalatokat. Jön a kép, a tévé meghabarja az ízmintát, és ráspricceli egy higiénikus filmlemezre, ami nyalintás előtt rásimul a képernyőre.

Mijasita professzor, a Meidzsi Egyetem kutatója szerint az új fejlesztést szakácsok vagy borszakértők távoktatásnál lehetne felhasználni. Mijasita becslése szerint ha a tévé gyártásba kerülne, a fogyasztói ára 875 dollár, nagyjából 286 000 forint lenne.

A tévé bemutatóján egy újságíró kipróbálta a prototípust. Édes csokoládét kért, mire a gép néhány próbálkozás után kiköpött egy ízmintát. Az újságíró szerint tejcsokiszerű íze volt.

„Az a célunk, hogy másoknak is átélhetővé tegyük, milyen érzés egy, a világ másik végén található étteremben vacsorázni, méghozzá anélkül, hogy ki kéne mozdulniuk az otthonukból.”

mondta Mijasita professzor a Reutersnek. Szerinte a koronavírus sújtotta világban az efféle technológiák sokakat hozzásegíthetnének ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek a külvilággal.

A twitterezők ugyanakkor – ahogy arra a BBC cikke rámutatott – nem osztották a professzor lelkesedését. Szerintük egy globális vírusjárvány nem a legmegfelelőbb idő egy nyalogatható tévékészülék piacra dobásához.

Az ízpermetező technológia más területeken való felhasználásáról Mijasita állítólag több gyártóval is tárgyalásokat folytat. Ha a tévéből nem is lesz mozgóképes forradalom, az biztos, hogy Mijasita ért az ízesítés és a technológia keresztezéséhez. A professzor korábban a tanítványaival készített egy villát, ami hasonlóan elmés módszerekkel minden étel ízét gazdagabbá teheti.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: