Deepfake-kel rekonstruálta japán pornófilmek cenzúrázott részeit egy férfi

2021.10.20. · TECH

A japán rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy 43 éves férfit, aki mesterséges intelligenciával sikeresen rekonstruálta, mi történik egyes pornóvideók kitakart részeiben. Ez az első bűnügy az ország történetében, amit a deepfake technológiával való visszaélés miatt indítottak. A japán felnőttfilmekben pixelesítik a nemi szerveket, hogy megfeleljenek az obszencitást tiltó törvénynek.

A déli Hjógo prefektúrában élő Nakamoto Maszajuki, aki saját weboldalt üzemeltet, japán felnőttfilmek sztárjairól emelt ki képeket a videókból, majd az arccserélős deepfake videókból ismert módszerrel állította vissza a videókon eredetileg kipixelezett részeket.

Nakamoto azonban nem az arcokhoz nyúlt, hanem rengeteg cenzurázatlan pornófilmmel tanította meg a gépi tanulási szoftvert arra, hogyan állítsa vissza a filmek kitakart részeink az eredeti állapotot. Az így készült tartalmat a neten árulta.

A több mint tízezer manipulált videó eladásával körülbelül 11 millió jent, azaz 30 millió forintot keresett, de nem ezért, hanem 10 kamu fotó eladásáért vették őrizetbe, amelyekkel mintegy 6300 forintnak megfelelő összeget keresett.

Nakamoto bűnösnek vallotta magát szerzői jogok megsértése és obszcén képek közzététele miatt, és azt mondta, hogy a pénzért tette. A japán közszolgálati NHK szerint kkor kapcsolták le, amikor a rendőrség egyik „kiberjárőrözési” akciója során sikerült lekapcsolni.

A mesterséges intelligencia segítségével létrehozott, fotórealisztikus képek és videók számos jogi és etikai kérdést felvetnek, elsősorban a magánélethez fűződő jog, a szexuális kizsákmányolás, a szerzői jogok és a művészi szabadság területén.

Japán még sosem füleltek le senki, aki mesterséges intelligencia segítségével követett volna el hasonló visszaéléseket, jelenleg nincs is olyan törvény az országban, ami kriminalizálná a hasonló képek és videók létrehozását ezzel az eszközzel. Ezért nem gyanúsítják Nakamotót például a videókon szereplő színészek magánszférájának megsértésével.

Világszerte egyre gyakoribbá válnak a deepfake technológiával elkövetett visszaélések, amelyek áldozatai legtöbbször nők. Tajvanon ugyancsak hétfőn vettek őrizetbe egy férfit, aki egy hatezer tagot számláló Telegram-csoportban árulta deepfake pornóit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás