Elkészült a The Witcher hálózati térképe

2021.12.30. · tudomány

A hálózattudomány eszközeit a biológiától a városfejlesztésben át a társadalomtudományokig rengeteg területen használhatjuk. Erre érdekes példa, hogyan lehet több ezer oldalnyi szöveget, például egy regénysorozatot a hálózatok nyelvén pillanatok alatt átlátni és megérteni. A Data Visualization Society Nightingale című kiadványában megjelent cikkemben a hálózatok ezen oldalát mutatom be a The Witcher könyv- és tévésorozat példáján.

Ehhez először adatokat gyűjtöttem: megkerestem a könyvsorozat angol nyelvű kiadásának digitalizált verziót, majd számítógépes szövegfeldolgozó módszerek segítségével összevetettem őket az egyes könyvek hivatalos szereplői listájával. Ezután minden egyes a kötetekben szereplő mondat esetén feljegyeztem, hogy mely szereplők mely mondatokban kerültek említése. Így mérhetővé vált, hogy az egymást követő különböző karakterek egymástól milyen távol (hány mondat távolságban) kerülnek említésre.

Innen már csak egy lépés a hálózat felépítése, hiszen ha két szereplőt gyakran említenek egymáshoz közel, akkor nagy valószínűséggel közös történetszálak szereplői, sőt feltehetően találkoznak is egymással. Vagyis ha két szereplő egymástól például egy előre megállapított értéknél közelebb kerül említésre, akkor közöttük kapcsolatot feltételezünk, amelynek erőssége arányos ezen közös előfordulásokkal. Ezt a szabályt követve 5 mondatos közös említési távolság bevezetése mellett, a közel 700 kötetben említett karakterből egy 541 csomópontot és 3306 kapcsolatot tartalmazó háló épül fel. Íme:

photo_camera A hálózat egyes csomópontjai a sorozat szereplőit jelölik, míg a köztük lévő kapcsolat erőssége arányos az egymáshoz közeli közös említésekkel. A csomópontok színei a hálózatos közösségekre utalnak; az 50 legjelentősebb szereplő nevét tüntettük fel. Illusztráció: Janosov Milán
photo_camera Illusztráció: Janosov Milán

További részletek a Nightingale-ben.

A szerző hálózatkutató, fizikus, a CEU és a Datapolis kutatója.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás