Itt a videó arról, ahogy a James Webb űrtávcső leválik a rakétáról, és elkezdi kicsomagolni magát

2021.12.30. · tudomány

Egy kis csúszással végül karácsony első napján, szombaton 13 óra 20 perckor lőtték fel minden idők legdrágább és legfejlettebb űrtávcsövét, a James Webbet, amelynek feladata a legkorábbi galaxisok születésének és a saját galaxisunkban más csillagok körül keringő, Földhöz hasonló bolygók légkörének feltárása lesz.

A nagy napon azonban az élő közvetítés képe néha csúnyán beszaggatott, ezért például azt a pillanatot sem lehetett valós időben élvezni, amikor a teleszkóp levált az Ariane–5 rakéta utolsó fokozatáról, majd elkezdte a hosszabb önkicsomagolási feladatot, és beüzemelte napelemét.

Az Európai Űrügynökség (ESA) most pótolta a hiányt, és a Twitteren osztotta meg az erről a pillanatról készült eredeti felvételt, ami alá az Ash zenekar egykori tagja, Charlotte Hatherley zenéjét vágták.

link Forrás

A teleszkóp a cikk írásának pillanatában már több mint 640 ezer kilométerre jár a Földtől, és majdnem félúton jár: célja az L2 Lagrange-pontnak nevezett régió, amely a Naptól nézve a Föld átellenes pontján, tőlünk a Holdnál messzebb található. Jellegzetes napernyőjének kihajtogatását a 3. napon megkezdte, és várhatóan a 9. napig tart majd a folyamat, a tükrök teljes kibontása ezután még hetekig húzódik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás