A szadizmus gyökere az unalom lehet, állítja egy új pszichológiai kutatás

Az Aarhus Egyetem kutatói bizonyítékot találtak rá, hogy az unalom a szadista viselkedés egyik kiváltó tényezője lehet – írja a Medical Xpress hírportál. A kutatók a Journal of Personality and Social Psychology: Interpersonal Relations and Group Processes folyóiratban megjelent cikkükben áttekintették kilenc önálló tanulmány eredményeit, amikben azt vizsgálták, hogy az emberek adott feltételek mellett mennyire hajlamosak a szadizmusra. A kutatók a cikkben részletezték, hogy mit állapítottak meg a tanulmányok elemzése során.

Korábbi kutatások szerint sokan hajlamosak a szadista viselkedésre. Ennek a megjelenési formája lehet gúnyolódás, zaklatás vagy mások fizikai bántalmazása – hosszú listát lehet írni róla, hogy az emberek miként és hogyan bántanak másokat. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy az unalomnak mekkora szerepe lehet a szadista viselkedésben. Hogy jobban megértsék a jelenséget, a szerzők kilenc tanulmányt vizsgáltak meg, amik a szadista viselkedés okait kutatták.

  • Az egyik tanulmány szerzői személyiségvizsgálati tesztet készítettek önkéntesek nagy számú csoportjával. A kérdőív az unalomról szóló kérdéseket is tartalmazott. A válaszadók beismerték: gyakrabban bántanak másokat, amikor unatkoznak.
  • Egy másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a katonaság kötelékébe tartozó személyek mekkora kárt okoznak a kollégáiknak. Ez a kutatás is megállapította, hogy a szadista viselkedésben az unalom fontos szerepet játszik.
  • A harmadik kutatás online trollkodási szokásokat elemzett; ez is azt állapította meg, hogy a trollkodásnak fontos hajtóereje lehet az unalom.
  • A negyedik tanulmányban a kutatók gyermekeket verbálisan vagy fizikailag bántalmazó felnőttek viselkedését elemezték; ismét megállapították, hogy az unalom állhat az erőszakos viselkedés mögött.

A cikk szerzői megjegyezték, hogy ez a négy tanulmány önbevallásos alapon készült, ezért más tanulmányokat is megvizsgáltak, amik kísérletekre épültek, és részletesen kielemezték ezek eredményeit.

  • Az első tanulmányban az önkénteseket arra kérték, hogy nézzenek videókat, amelyek közül néhány unalmasabb volt a többinél. A résztvevők lehetőséget kaptak rá, hogy videózás közben kukacokat öljenek egy kávédarálóval. (Ez csak átverés volt: valójában egyetlen kukac sem sérült meg a műveletben.) A kutatók azt találták, hogy azok daráltak kukacokat a leggyakrabban, akiket a legjobban untattak a videók.
  • Két másik kísérletben az online önkéntesek eldönthették, hogy adnának-e több pénzt egy másik részvevőnek, vagy éppen levonnák-e a pénzt a számlájukról. Mindkét tanulmány azt az eredményt hozta, hogy azok, akik unatkoztak, gyakrabban döntöttek úgy, hogy megvonják másoktól a pénzt, ahelyett, hogy adnának nekik.

A fent említett tanulmányok vizsgálata azzal az eredménnyel zárult, hogy az unalomnak jóval nagyobb szerepe lehet a szadista viselkedésben, mint azt eddig feltételezték. Ami a kettő közti összefüggést illeti, a cikk szerzői úgy vélekednek, hogy az unatkozás negatív érzésekkel jár, a szadizmus pedig ebben az esetben nem más, mint a negatív érzések enyhítésére irányuló kísérlet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás