Az ózonalapú fertőtlenítés nem véd meg a koronavírustól

A walesi kormány korábban azt tervezte, hogy fertőtlenítés céljából ózongépekkel szerelik fel az iskolai tantermeket, de az erre vonatkozó terveket a szakértők tiltakozásának hatására elvetették – írja a BBC –, mivel egy felülvizsgálat kiderítette, hogy a gépek potenciálisan „nagyon károsak” lehetnek a diákok egészségre nézve.

Az eredeti terv szerint a walesi kormány 3,31 millió fontért vásárolt volna 1800 ózonalapú fertőtlenítő készüléket. A berendezéseket az egyesült királyságbeli Swansea Egyetem kutatói fejlesztették. Csütörtökön azonban a kormány bejelentette, hogy ezt az összeget mégsem a gépekre, hanem az iskolák és felsőoktatási intézmények szellőzőrendszereinek fejlesztésére költik.

A Swansea Egyetem szerint a gépeket nyolc hónapig tesztelték három különböző típusú oktatási intézmény tantermeiben és előadóiban, de a Technical Advisory Group (TAG) felülvizsgálatának hatására a walesi kormány arra a következtetésre jutott, hogy az ózongépet nem biztonságos oktatási környezetben használni. A TAG szerint a fertőtlenítőként használt, gáz halmazállapotú ózon

„nagyon ártalmas beltéri szennyezőanyag, ami alacsony koncentrációban károsíthatja az emberi egészséget, és a beltéri környezet különböző szerves részeit.”

A jelentés szerint a gyerekek és a légzőszervi betegségben szenvedők különösen érzékenyek lehetnek az ózonnak való kitettségnek, és a gáz a beltérben található vegyületekkel keveredve tartósan megmaradó és káros másodlagos aeroszolokat hoz létre. A felsoroltak miatt a TAG arra a konklúzióra jutott, hogy az ózonalapú fertőtlenítés mind a nagyságrendjét, mind a minőségét tekintve korlátozott hatékonyságú eljárás lenne.

(Címlapkép: az O-Zone együttes.)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás