Itt nézhető élőben, ahogy hétfőn este elfoglalja végleges helyét a mélyűrben a James Webb űrteleszkóp

2022.01.24. · tudomány

Ahogy a Qubit is tudósított róla, 2021. december 25-én a Francia Guyanában található európai Guyana űrközpontból, egy Ariane–5 rakéta fedélzetén sikeresen magasba emelkedett az amerikai űrhivatal, a NASA James Webb infravörös teleszkópja, amely a tervek szerint feltárja a legkorábbi galaxisok születését, és a saját galaxisunkban más csillagok körül keringő, Földhöz hasonló bolygók légkörét.

A valaha készült legfejlettebb és legdrágább űrtávcső egy hónappal a kilövése után 2022. január 24-én, magyar idő szerint este nyolc körül fejezi be utolsó manőverét, amellyel elfoglalja végsőnek szánt pozícióját a mélyűrben.

A James Webb a Földtől 1,5 millió kilométerre, az L2 Lagrange-pontnak nevezett régióban minimális üzemanyagot használhat fel a keringéséhez és így infravörös műszereit sem zavarják a Földről vagy a Holdról érkező hatások.

A James Webb a Lagrange-2 pontból fogja vizsgálni az univerzumot, a Földtől 1,5 millió kilométerre
photo_camera A James Webb a Lagrange-2 pontból fogja vizsgálni az univerzumot, a Földtől 1,5 millió kilométerre Grafika: NASA

Magyar idő szerint 21:00 órakor a NASA oldalán és az alábbi linken is megnézhető élőben, ahogy a James Webb elfoglalja küldetési helyét:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás