A Meta és az Nvidia a világ leggyorsabb szuperszámítógépét fejlesztik

2022.01.25. · TECH

A korábban Facebook néven híressé vált Meta a videókártya-gyártó Nvidiával közösen dolgozik a legújabb, mesterségesintelligencia-alapú szuperszámítógépén, ami a tervek szerint 2022 közepére készülhet el.

Az AI Research SuperCluster (RSC) a gyártó ígéretei szerint a világ leggyorsabb szuperszámítógépe lesz: a várható teljesítményét öt exafloposra becsülik. Ez ötmillió teraflopsnak felel meg, miközben a világ legerősebb játékkonzoljai, az Xbox Series X és a PlayStation 5 csúcsteljesítménye alig 10-12 teraflops.

A Meta már elkészült az építés első fázisával. A terveik szerint a kész rendszert olyan mesterségesintelligencia-modellek fejlesztéséhez fogják használni, amik több ezer milliárd példa alapján, eddig sosem látott precizitással sajátíthatnak el új készségeket. Az RSC-vel jobb AR (kiterjesztett valóság) eszközök fejleszthetők, és a rendszer gond nélkül elemezhet képeket, videókat és szövegeket – vagy akár ezeket így együtt is. Ennek a Meta nagy hasznát veszi majd a metaverzum fejlesztésénél, ahol a mesterségesintelligencia-alapú rendszerek várhatóan nagy szerep jutnak.

„Bízunk benne, hogy az RSC segítségünkre lesz a vadonatúj mesterségesintelligencia-rendszerek felépítésében, amik például valós időben fordíthatják a hallott hangot, akár olyan csoportoknak is, ahol minden résztvevő más nyelven beszél. Ez sokat segíthet abban, hogy zökkenőmentes legyen az együttműködés egy-egy kutatási projektben, vagy hogy együtt játszhassanak AR játékokat.”

– írta egy közös blogbejegyzésben a műszaki menedzsmentért felelős Kevin Lee, és a szoftvermérnök Sengputa Shubho.

Az RSC-ben 750 Nvidia DGX A100 rendszer működik; a szuperszámítógépnek ma 6080 grafikus processzora (GPU) van. A Meta szerint már a rendszer mai iterációja is a bolygó leggyorsabb szuperszámítógépei közé sorolható: Az első benchmark-tesztek szerint az RSC az eddigi mesterségesintelligencia-alapú rendszerüknél hússzor, az Nvidia Collective Communication Librarynél pedig kilencszer gyorsabb. De ez is eltörpül a végleges rendszer várható teljesítménye mellett, mert abban a Meta tizenhatezerre növelné a GPU-k számát.

link Forrás

A Meta szerint az RSC egyik erőssége a természetes nyelvfeldolgozó (natural language processing, NLP) modellek betanítása lesz; az ilyen műveleteket háromszor gyorsabban hajtja végre, mint a korábbi rendszer. Így könnyebb lesz működésbe hozni azokat a mesterségesintelligencia-modelleket, amik meghatározzák, hogy az egyes aktivitások, hangok és képek kártékonyak vagy jóindulatúak-e. Ezek a modellek így összességében hatékonyabban használhatók például a gyűlöletbeszéd kiszűrésére. A vállalat célja, hogy ilyen modellekkel védjék a felhasználókat a saját szolgáltatásaikban, például a Facebookon, az Instagramon vagy a metaverzumban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás