Megjelent a Horizon Worlds, a Facebook-metaverzum előszobája

2021.12.10. · TECH

Az egyesült államokbeli felhasználók már hozzáférhetnek a Meta (leánykori nevén: Facebook) virtuálisvalóság-alkalmazásához, a Horizon Worldshöz. Az alkalmazás megjelenést egyéves tesztelés előzte meg – írja a BBC.

A Horizon Worlds az első fontos, a Facebookhoz fűződő megjelenés, mióta a vállalat Metára változtatta a nevét, és bejelentette, hogy saját metaverzumot építene, egymáshoz csatlakoztatott digitális világok formájában. Az alkalmazás felhasználói – a Robloxhoz vagy más alkotófókuszú programokhoz hasonlóan – saját játékokat és programokat hozhatnak létre a Meta által tervezett alapjátékban.

Noha az alkotók nem kereshetnek pénzt az általuk létrehozott tartalmakkal, a Meta létrehozott egy tízmillió dolláros finanszírozási alapot, amit a győztes pályaműveket jutalmazására fognak költeni. A Horizon Worlds ebben eltér a Robloxtól, ahol az alkotók közvetlenül értékesíthetik a játékaikat, és játékbeli fizetőeszközt kapnak cserébe.

A virtuálisvalóság-szoftver ingyent használhatják azok, akik betöltötték a tizennyolcat, és van Oculus Quest 2 VR headsetjük (amit a Meta forgalmaz). A játékosok létrehozhatják a saját, láb nélküli lebegő VR avatarjukat, és elmerülhetnek a virtuális világban.

„A Horizon Worldsszel alkotóbarát virtuális valóságot szeretnénk létrehozni, a legjobb közösségi világépítő eszközökkel. Az elmúlt évet ezeknek az eszközöknek a fejlesztésével töltöttük, és az alkotók visszajelzéseire támaszkodva sokat finomítottunk rajtuk.”

– írta a Meta a hivatalos közleményben.

link Forrás

A tartalomgyártáshoz használható eszközöket közvetlenül a VR szoftverbe építették, így az alkotóknak semmilyen extra kiegészítőt nem kell letölteniük. A játékosok a saját világaikat berepülve helyezhetik el a terepen a fákat vagy különböző alakzatokat, mintha építőkockák lennének, és saját szájuk íze szerint alakíthatják a digitális környezetet. Építkezés után többféle, előre programozott scripttel teremthetik meg a virtuális tér szabályrendszerét.

A Meta szerint a Horizon Worlds meghívásos alapú béta verziójában már több ezer egyedi világot építettek a felhasználók: lövöldözős és platformjátékokat, vadvízi evezést, boszorkányseprű-versenyt és még sok mást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás