Holokausztkori medálokra bukkantak egy lengyelországi gázkamra közelében

Egy háromfős régészcsoport a lengyelországi Sobiborban felfedezett három medált egy régi náci haláltábor gázkamrájának közelében. Az archeológusok szerint a medálok a holokauszt idején meggyilkolt áldozatokéi lehettek. Két medált annak a helynek a közelében találtak, ahol levetkőztették a gázkamrába küldött áldozatokat. A harmadikra a haláltáborhoz közeli tömegsírban bukkantak rá – jelentette az Israel Antiquites Authority (IAA).

Az eddigiekből kiderülhetett, hogy a medálokat nem egyszerre találták meg: nagyjából 10 évig tartott, mire mindhárom előkerült. Bár a medálok különbözők, mindegyiken a Tízparancsolat kőtábláit tartó Mózes képel látható az egyik oldalon, illetve a Sema Jiszraél kezdetű ima a másikon. (Ez az az ima, amit a zsidók a hagyomány szerint elmondanak a haláluk előtt.)

Három apró medál Sobibor határában. A koncentrációs táborban fellelt medálok egyik oldalán a Sema Jiszraél kezdetű ima, a másikon Mózes látható.
photo_camera Három apró medál Sobibor határában. A koncentrációs táborban fellelt medálok egyik oldalán a Sema Jiszraél kezdetű ima, a másikon Mózes látható. Forrás: LiveScience

A fém medálokba bekeretezett szavakat kézzel írták. Az elmúlt években a kutatók az egyes medálok eredetét is azonosították: az egyik az ukrajnai Lvivből, egy másik Lengyelországból, a harmadik Csehszlovákiából származik. A feltárásokat felügyelő Jorám Haimi, az IAA régésze elképzelhetőnek tartja, hogy a kelet-európai zsidók köreiben a medálok viselése a helyi tradíció része lehetett, de azt ő sem tudja, hogy honnan származhattak.

„Lehetséges, hogy a helyi zsidó közösségekben vagy a zsinagógákban osztogatták őket? Esetleg egyéni megrendelésre készültek? […] A medálok kutatása továbbra is zajlik, és mindenkit arra biztatnánk, hogy ha tudnak, osszanak meg velünk további részleteket.”

mondta Haimi a LiveScience-nek.

A holokauszt idején haláltáborba került és ott meggyilkolt hatmillió áldozatból nagyjából 250 000 halt meg a sobibori koncentrációs táborban 1942 és 1943 között. Az áldozatok főleg lengyel zsidók voltak, akiket a Szovjetunió által megszállt területekről vittek el. Sobiborban is volt leágazása annak a vasútvonalnak, ami a foglyokat szállította a megsemmisítő táborokba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás