Magyarok ezrei szervezik a kutyák, macskák és díszpintyek evakuálását Ukrajnából

2022.02.25. · majom

„Lengyelország beengedi az állatokat útlevél nélkül! Update: Magyarországra is beléphetnek a társállatok!” – posztolták péntek reggel az Ukrán állatok mentése Facebook-csoportban.

A cikkünk élesítésekor már több mint 6 ezer tagot számláló online-közösség tagjai azonnal meg is osztották a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss közleményét, amely szerint Ukrajna ugyan zoonózisok, elsősorban a veszettség szempontjából „aggályos ország”, ennek ellenére egy regisztrációs lap kitöltése után az országos főállatorvos engedélyezi „az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochip-el nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok” beléptetését Magyarország területére.

photo_camera Forrás: Facebook

A csoportban nem csak az ukrajnai kutyák és macskák sorsa miatt aggódók posztolnak. Van aki a határ túloldalán tartott lovaknak biztosítana helyet, mások pedig már felvették a kapcsolatot a kijevi díszmadártenyésztő egyesületekkel, de az akvaristákkal és terraristákkal is, hogy szükség esetén segítsenek a házi kedvencek ellátásában, illetve evakuálásukban.

A csoportot létrehozók ugyanakkor nyugalomra intik az azonnali cselekvést, táp- és takarmánygyűjtést szorgalmazó tagokat. Péntek reggeli szolgálati közleményük szerint február 25-én

Speciális Állatmentő Egység megy le a határra megnézni ténylegesen mi a helyzet. Ha van infó jövünk majd”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás